Monument voor Steve Biko
kunstenaar: Arnaud Beerends
[x]
Geen nadere informatie.

kunstwerken van Arnaud Beerends
(1932)
titel: Monument voor Steve Biko
jaartal: 1992
locatie: Steve Bikoplein
eigendom van: gemeente Nijmegen

In het kader van de herdenking van de strijd tegen het apartheidsbeleidsregime in Zuid-Afrika besloot de gemeenteraad om het voormalige Valkenaersplein te vernoemen naar Steve Biko. Dit was een verzetsstrijder, die zijn leven gaf voor de vrijheid van de zwarte Zuid-Afrikanen. Op 12 september 1977 stierf hij in een politiecel door langdurige marteling.

De gemeente wilde deze strijder gedenken met een kunstwerk. In de kunstopdracht werd meegegeven dat het beeld op beeldende en integere wijze inhoud moest geven aan de naamgeving van het plein. Er werd een openbare inschrijving georganiseerd voor geïnteresseerde kunstenaars. Van alle inzendingen werden drie kunstenaars uitgekozen om een getekende motivatie in te dienen. Arnaud Beerends werd uiteindelijk gevraagd om het beeld te realiseren.

Op het plein is op een tafel liggende, geknakte, maar wel brandende fakkel te zien. De fakkel symboliseert de strijd van alle groepen die in het nauw zitten, maar die zich proberen vrij te vechten. Het doel van het beeld is de toeschouwer stil te laten staan bij het recht op vrijheid en democratie.

Het situeren van een beeld op het Steve Bikoplein was geen eenvoudige opgave. Het plein kent namelijk geen centrale plaats door de aanwezigheid van een restant van een oude bomenlaan. Bovendien bevond zich op de rotonde nog een ander kunstwerk: een beeld van Arthur Spronken.
Bron: www.beerends.nl
omhoogscrollbalk omlaag