Observatietoren
kunstenaar: Ronald Tolman
[x]
Ronald Tolman is in 1948 in Rotterdam geboren, maar leeft en werkt al ruim dertig jaar in Beuningen. Hij verliet de middelbare school in Leiden en begon beeldjes te maken. Hij werd daartoe geïnspireerd door de Etruskische beelden uit het Historisch Museum. Om het gieten van die beeldjes te kunnen betalen, werkte hij bij bronsgieter Ben Kemner in Voorschoten. Zo ontdekte hij het vak. Hij heeft nooit kunstonderwijs genoten, maar maakte zichzelf het kunstenaarsvak eigen. Hij liet zich leiden door het werk van kunstenaars als Rodin en Giacometti.
Hij verliet in de jaren zeventig de randstad en koos voor het landelijke leven. Hij ging varkens fokken en zette zijn werken aan kunst voort.

kunstwerken van Ronald Tolman
(1948)
titel: Observatietoren
jaartal: 1992
locatie: Van Schuylenburgweg hoek Van Rosenburgweg (voorheen Voorstadslaan,terrein van De Gelderlander)
eigendom van: gemeente Nijmegen

Kunstenaar Ronald Tolman ontwierp 'Observatietoren' oorspronkelijk voor het (voormalige) Gelderlanderterrein aan de Voorstadslaan in Nijmegen. Hij heeft zijn inspiratie voor dit beeld ook uit deze plek gehaald. Hij heeft de hijskraan in de haven willen verbeelden en tegelijkertijd een soort boomhut willen weergeven. Vanaf de wielen steken metalen pijpen de hoogte in, waardoor zoiets als een plateau ontstaat. Van hieruit lijk je verder te kunnen klimmen, zodat je de wereld kunt observeren. De knalrode constructie van 15 meter hoog heeft van 1992 tot 2011 bij De Gelderlander gestaan. Met de aankoop van het terrein werd de gemeente Nijmegen ook de nieuwe eigenaar van het kunstwerk. Het kunstwerk kon niet blijven staan op de oorspronkelijke locatie. De gemeente Nijmegen is samen met De Gelderlander, oud-eigenaar van het werk, op zoek gegaan naar een nieuwe locatie. Vanuit Dukenburg was eerder het verzoek gekomen om meer kunst in de wijk te realiseren. Uiteindelijk is samen met bewoners van Dukenburg een nieuwe kunstlocatie gevonden aan de Van Schuylenburgweg.

Bijnamen voor dit beeld ontstonden al snel: variërend van 'Observatiepost' tot 'Boomhut'.
omhoogscrollbalk omlaag