Pierson-monument
kunstenaar: Ronald Tolman
[x]
Ronald Tolman is in 1948 in Rotterdam geboren, maar leeft en werkt al ruim dertig jaar in Beuningen. Hij verliet de middelbare school in Leiden en begon beeldjes te maken. Hij werd daartoe geïnspireerd door de Etruskische beelden uit het Historisch Museum. Om het gieten van die beeldjes te kunnen betalen, werkte hij bij bronsgieter Ben Kemner in Voorschoten. Zo ontdekte hij het vak. Hij heeft nooit kunstonderwijs genoten, maar maakte zichzelf het kunstenaarsvak eigen. Hij liet zich leiden door het werk van kunstenaars als Rodin en Giacometti.
Hij verliet in de jaren zeventig de randstad en koos voor het landelijke leven. Hij ging varkens fokken en zette zijn werken aan kunst voort.

kunstwerken van Ronald Tolman
(1948)
titel: Pierson-monument
jaartal: 1988
locatie: Piersonstraat
eigendom van: gemeente Nijmegen

Dit beeld bestaat uit drie worstelende mensen. Ronald Tolman werd in 1986 benaderd om een monument te maken ter herinnering aan 'de Piersonrellen'. Tolman ging aan de slag om deze weinig verheffende periode uit de Nijmeegse geschiedenis te symboliseren. De krakers wilden graag een eenhoorn in het ontwerp terugzien. Dit was de naam van het kraakpand dat een cruciale rol speelde in de affaire. Tolman vond dit een lastige opgave. Uiteindelijk zijn het deze drie figuren geworden.

De bewoners van de binnenstad hebben zich destijds ingezet om hier een monument te krijgen. Toen de oude woningen van de Piersonstraat werden afgebroken om een parkeergarage te vestigen, braken er heftige protestacties uit. Door deze acties heeft de gemeente de plannen heroverwogen en zijn er uiteindelijk aan de Piersonstraat, Ziegelhof en Karrengas woningen neergezet. Om deze roerige periode te gedenken, heeft Tolman de drie strijdende partijen 'stoeiend' neergezet: de politie, de politiek en de actievoerders. De drie figuren zijn inwisselbaar.
Ondanks de actieve houding van de figuren is het een verstild beeld geworden. Het is uiteindelijk een versmelting geworden van actualiteit en artisticiteit, een verzoenend beeld van een vreedzame worsteling.

Het kunstwerk markeert de afronding van een stuk stadsvernieuwing in dit binnenstadgebiedje. Tegelijkertijd herinnert het aan de bewogen voorgeschiedenis van dit stadsvernieuwingsproject. Ook het rode figuurtje dat op de muur is gespoten is een overblijfsel uit deze tijd; de maker hiervan is uiteraard anoniem gebleven...
omhoogscrollbalk omlaag