Sculptuur
kunstenaar: Cor Litjens
[x]
Cor Litjens werd in Nijmegen geboren. Hij is naast beeldhouwer ook schilder en tekenaar. Hij volgde een opleiding aan de Hogeschool Gelderland op de afdeling tekenen/handvaardigheid. Als uitgangspunt voor zijn kunstwerken kiest Litjens bij voorkeur het landschap.

kunstwerken van Cor Litjens
(1956)
titel: Sculptuur
jaartal: 1995
locatie: Prins Hendrikstraat
eigendom van: gemeente Nijmegen

In 1995 bestond de Stichting Volksbelang, de oudste woningbouwvereniging van Nijmegen, 100 jaar. In verband met dit jubileum besloot deze stichting de gemeente Nijmegen een beeld aan te bieden. Daarvoor kreeg Cor Litjens een ontwerpopdracht. Het beeld is vlakbij de woningen van de stichting geplaatst.

Het beeld bestaat uit een granieten plaat die tussen twee bronzen elementen is ingeklemd. In de bronzen elementen is een stadssilhouet gemaakt dat is opgebouwd uit vele belangrijke historische monumenten uit de hele wereld, zoals de Dom in Keulen, de Eiffeltoren uit Parijs, de toren van Pisa, maar ook de St. Stevenstoren in Nijmegen. De vorm van het heuvellandschap is enigszins afgeleid van de stuwwal waar Nijmegen op is gebouwd. De blauwe granieten plaat, die aan de ene kant strak gepolijst is en aan de andere kant ruw gelaten, dient als een blauwe hemel voor het stadsgezicht.

De verschillende kleine bouwwerkjes zijn in feite afgietsels van souvenirs die de kunstenaar door de jaren heen heeft verzameld. Hij verwerkt ze wel vaker in zijn beelden.
De sokkel van het beeld doet tegelijkertijd dienst als een bankje waar toeschouwers even op kunnen rusten en van het beeld kunnen genieten.
Bron: www.litjens.nl
omhoogscrollbalk omlaag