Joris Ivens Monument
kunstenaar: Bas Maters
[x]
Bas Maters woonde en werkte in Arnhem. Hij volgde een opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunst en Nijverheid in Arnhem. Hij maakte sculpturen maar werd vooral bekend als een vertegenwoordiger van de Arnhemse School, die zich inzette om kunst een rol te laten spelen bij omgevingsvormgeving. In de jaren ´90 combineerde hij zijn kunstenaarschap met een docentschap aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem bij de afdeling Architectuur, Vormgeving en Monumentaal. Hij overleed in 2006.

kunstwerken van Bas Maters
(1949 - 2006)
titel: Joris Ivens Monument
jaartal: 1990
locatie: Joris Ivensplein
eigendom van: gemeente Nijmegen

Dit beeld werd gemaakt ter herinnering aan de in 1990 overleden Nijmeegse cineast Joris Ivens. Hij bereikte wereldwijde faam door documentaires als 'De Brug', 'Borinage' en 'Une histoire de vent'. Het plein waarop het beeld is geplaatst is naar de beroemde cineast vernoemd.

Joris Ivens heeft de plannen van Maters nog gekend. Maters reisde af naar Parijs, de woonplaats van Ivens en besprak daar met hem het model dat hij al gemaakt had. Helaas heeft de cineast de voltooiing van het kunstwerk niet meer meegemaakt.

Het kunstwerk dat is gemaakt van plaatstaal is in feite ontstaan uit één simpele vorm: een lange rechthoek met een draaiing. Bovenaan is een ronde vorm uitgesneden, die naar buiten is geklapt. De cirkel zit nog aan één punt vast. Om de verticale vorm rechtop te kunnen laten staan is aan de basis een vierkant uitgesneden voor stabiliteit. Het ronde gat aan de bovenkant oogt als een open luik. Het legt een verband met de cineast Ivens, want het verwijst naar het oog van de camera. Het gat aan de onderkant kan gezien worden als een openstaande deur.

Onder aan het kunstwerk staat een tekst van Joris Ivens. 'Dikwijls ver weg, bleef Nijmegen, mijn jeugd, toch dicht bij mij.'
omhoogscrollbalk omlaag