Ponyrijden
kunstenaar: Pieter d'Hont
[x]
Pieter d’Hont kreeg zijn opleiding aan de Rijksacademie in Amsterdam bij professor Bronner. Bijna vijftig jaar lang heeft hij zijn atelier gehad in het bolwerk Manenburg te Utrecht. d’Hont was een veelzijdig kunstenaar, zowel in materiaalgebruik als in thematiek.Hij werkte in steen, hout en brons en liet zich inspireren door de Bijbel en thema’s uit de mythologie, maar ook uit het gewone leven. Hij kreeg veel opdrachten van gemeenten, kerken en bedrijven. Hij maakte portretten van o.a. Koningin Juliana, Prinses Beatrix en Kardinaal Alfrink.
Met name in de gemeente Utrecht staat veel werk van deze kunstenaar.

kunstwerken van Pieter d'Hont
(1917 - 1997)
titel: Ponyrijden
jaartal: 1967
locatie: Van Broeckhuysenstraat
eigendom van: gemeente Nijmegen

Dit beeld bestaat uit een pony met op zijn rug wijdbeens twee kinderen en daarnaast hun waakzame moeder. Of is het de vrouw die het ponyritje begeleidt?
Menig kind heeft al achter de twee kinderen als derde op het dier gezeten. Dit heeft bijgedragen aan de populariteit van het beeld. De werken van d’Hont zijn figuratieve voorstellingen van ‘mensen en dingen van de dag’. Het is juist dit gegeven dat zijn werk geliefd maakt bij velen.

In 1967 is deze beeldengroep door de gemeente geplaatst voor de toenmalige Nederlandse Middenstands Bank en de Kamer van Koophandel aan het Mariënburg. Na de gerealiseerde plannen van het project Centrum 2000, waarbij het hele Mariënburg-gebied ingrijpend is veranderd, kreeg het kunstwerk een nieuwe plek op het pleintje dat is ontstaan op de hoek van de Van Broeckhuysenstraat en de Mariënburg.
omhoogscrollbalk omlaag