Zonder titel
kunstenaar: Narcisse Tordoir
[x]
Narcisse Tordoir werkt en woont in Antwerpen. Hij behoort tot de kunstenaars van de generatie die in de jaren tachtig opkwam. In 1987 was er al een overzichtstentoonstelling van zijn werk te zien in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. Hij is nog altijd verbonden als docent aan de Rijksacademie te Amsterdam.

kunstwerken van Narcisse Tordoir
(1954)
titel: Zonder titel
jaartal: 1999
locatie: Kelfkensbos
eigendom van: gemeente Nijmegen

Narcisse Tordoir maakte deze 'tekening' van blauw geschilderd staal. Hij is ervan uitgegaan dat het beeld een relatie met de plek moet hebben. Vandaar dat hij gegevens uit de direkte omgeving van het plein, zoals architectonische details en landschappelijke elementen, combineerde met objecten die verwijzen naar het museum.

Wie enige moeite doet, vindt een rechthoekig venster, een omgekeerd huisje, bomen en wolken. Alle elementen zijn door Tordoir op een vrije, intuïtieve manier tot een compositie samengevoegd.
Voor de bezoeker die op weg is naar het museum vormt het kunstwerk een aardige introductie. Er zijn namelijk ook verrekijkers en loep-vormen te zien die het thema 'kijken' verbeelden. Ook zijn gezichtsfragmenten zichtbaar: oogkassen van opzij gezien met wolkjes die verwijzen naar denken en fantaseren. Met deze combinatie van details verwijst het beeld naar de activiteit, waaraan de museumbezoeker zich even later zal overleveren: kijken, beschouwen, reflecteren.
Bron: www.narcissetordoir.com
omhoogscrollbalk omlaag