Joods monument
kunstenaar: Paul de Swaaf
[x]
Paul de Swaaf volgde zijn opleiding in Den Haag aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten en in Maastricht aan de Jan van Eyck Academie. Nu woont en werkt hij al jaren in Nijmegen. Zijn onderwerpen zijn figuratief. Het gaat vaak om mensen, bij voorkeur kinderen. Hij weet ze ongekunsteld, goed geobserveerd en herkenbaar weer te geven. Als materiaal gebruikt hij chamotte, beton, gips, eikenhout en brons. Hij heeft veel beelden zelf gegoten in Kunstenaarscentrum De Olifant te Nijmegen.
Ter gelegenheid van zijn zeventigste verjaardag verscheen een boek met een bloemlezing uit zijn beelden en tekeningen. Paul de Swaaf is in 2008 overleden.

kunstwerken van Paul de Swaaf
(1934 - 2008)
titel: Joods monument
jaartal: 1995
locatie: Kitty de Wijzeplaats
eigendom van: gemeente Nijmegen

Op 4 mei 1995 werd op de kruising van de Priemstraat, Nonnenstraat, Smidstraat en Ganzenheuvel een monument onthuld ter herinnering aan de bijna 400 joodse stadsgenoten die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Het monument bestaat uit een 2 meter hoog bronzen beeld van een treurig voorovergebogen vrouw, gemaakt door Paul de Swaaf. Achter het beeld staat een gedenksteen, met daarop de volgende tekst van Leo Vroman:
'Kom vanavond met verhalen
hoe de oorlog is verdwenen
en herhaal ze honderd malen:
alle malen zal ik wenen.'

Paul de Swaaf maakte de oorlog bewust mee; in het ouderlijk huis zaten joden ondergedoken. De kunstenaar wil niet alleen terug- maar ook vooruitkijken; het beeld is wat hem betreft tevens een waarschuwing voor het gevaar van discriminatie.

De synagoge bevindt zich vlak bij het monument. Het pleintje werd ter gelegenheid van de onthulling van het monument vernoemd naar Kitty de Wijze, één van de jongste joodse slachtoffers uit Nijmegen. De in 1920 te Boxmeer geboren vrouw kwam in 1942 om het leven in het concentratiekamp in Monowitz (Auschwitz III).
omhoogscrollbalk omlaag