Zonder titel
kunstenaar: LaSalle (Albert Goederond/Patty Struik)
[x]
De kunstenaars Albert Goederond en Patty Struik vormen samen het duo LaSalle.

kunstwerken van LaSalle (Albert Goederond/Patty Struik)
titel: Zonder titel
jaartal: 1999
locatie: Joulestraat
eigendom van: gemeente Nijmegen

Bij de herinrichting van de wijk Grootstal werd temidden van de woonblokken een ecologische zone ingericht. Dat is een groenzone waarin het regenwater wordt opgevangen en langzaam kan wegzakken. Het kunstenaarsduo LaSalle bedacht een bijzondere vormgeving van de uitstroommonden, die voor de afvoer van het regenwater van de huizenrijen zorgen. Ze stelden voor om 'bewegende beeldende elementen' te plaatsen. Zij ontwierpen betonnen uitstroombakken met daarbinnen een ingenieus aandrijvingsmechaniek. Daarmee is het mogelijk om (via vlotters, tandbeugels en tandwielen en met behulp van de waterstroom na een regenbui) een stang omhoog te brengen en een draaibeweging te laten maken. Aan en op deze stang zijn doorzichtige kunststof platen bevestigd. Deze ronde platen staan dus na elke regenbui in een andere positie ten opzichte van elkaar.

De kunststof platen hebben voorstellingen die geïnspireerd zijn op 'het aards paradijs' en 'de tuin der lusten', zoals deze werden weergegeven in kunstwerken uit de 15e en 16e eeuw (in schilderijen van Jeroen Bosch). Dit betekent dat veel dieren- en plantenvormen terug te vinden zijn.

In het verlengde van de kunstopdracht leverden deze kunstenaars nog een ander kunstzinnig accent. Zij zorgden ervoor dat hetzelfde thema ook werd aangebracht in de betonnen platen, die voor de bestrating in deze wijk zijn gebruikt. Zij maakten de ontwerpen voor de gietmallen, die voor de produktie van de betonplaten gebruikt werden. Overal zijn nu in het beton medaillonvormen te zien met patronen van planten en dieren.
omhoogscrollbalk omlaag