Kastanjedroom
kunstenaar: Carel Lanters
[x]
Carel Lanters werd geboren in Didam. Hij genoot zijn opleiding aan de AKI in Enschede. Hij woont en werkt in Arnhem.

kunstwerken van Carel Lanters
(1955)
titel: Kastanjedroom
jaartal: 2006
locatie: Kastanjehof
eigendom van: gemeente Nijmegen

Bij de ingang van het Valkhofpark staat sinds 2006 een nieuw kunstwerk. In opdracht van de gemeente Nijmegen gaf kunstenaar Carel Lanters samen met Merijn Hilte, toen de stadsdichter van Nijmegen, een nieuwe betekenis aan de restanten van twee bomen van 175 jaar oud.

De twee bomen moesten worden omgehakt na stormschade in 2000, maar de wortels zitten nog steeds diep in de historische grond van het Valkhof. Carel Lanters voorzag één boomstronk van een bronzen deksel, gegoten in het Nijmeegse Kunstenaarscentrum De Olifant. Merijn Hilte heeft een gedicht gemaakt over de plek. Het gedicht, zonder begin- of eindpunt, is rondom verwerkt in de rand.

Het deksel op de boomstomp vertraagt het proces van natuurlijke afbraak, maar kan niet voorkomen dat de boomstomp uiteindelijk zal verdwijnen. Dat maakt dat het kunstwerk slechts tijdelijk zichtbaar zal zijn aan de oppervlakte en later een herinnering wordt in de bodem.

Van de andere boomstronk heeft Lanters een zitje gemaakt, als uitnodiging aan de bezoeker van het park om even stil te staan bij de historie van het park of gewoon te genieten van de omgeving.
omhoogscrollbalk omlaag