Intensieve zorg
kunstenaar: Theo Schreurs
[x]
Theo Schreurs is geboren in Nijmegen, maar woonachtig in de Achterhoek. Hij genoot zijn kunstopleiding in Amersfoort aan de Academie voor Beeldende Vorming. De kunstenaar maakt meestal menselijke figuren in brons en steen; dit beeld vormt daarop een uitzondering.

kunstwerken van Theo Schreurs
(1939)
titel: Intensieve zorg
jaartal: 2006
locatie: Albert Schweitzerlaan/Rode Kruislaan
eigendom van: gemeente Nijmegen

Deze bronzen gedenk-sculptuur uit 2005 doet denken aan een kamerscherm, of in dit geval een ziekenhuiskamerscherm. Het is een verwijzing naar het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis, dat zich van 1926 tot 1996 op deze plek bevond. De kunstenaar heeft door middel van dit beeld artsen,verpleegkundigen en nonnen willen eren die op die plek jarenlang met elkaar de 'handen aan het bed' vormden.
Na verhuizing van het ziekenhuis werd op deze locatie een woonwijk ingericht.

Met eenvoudige en summiere vormen zijn op zowel voor-als achterzijde verwijzingen naar medisch personeel aangebracht. Zo zijn onder meer een borstkruis, een deel van een nonnensluier,een stethoscoop, een witte jas en een fragment van een verpleegstersschort terug te vinden.

De panelen zijn rechthoekig, manshoog en in brons uitgevoerd.

Het initiatief voor dit gedenkteken was afkomstig van een aantal buurtbewoners, verenigd in de stichting gedenkteken Canisiusziekenhuis. Door inspanningen van particulieren, sponsoren en bedrijven werd er geld ingezameld om zodoende tot de realisatie van dit beeld te komen.
omhoogscrollbalk omlaag