Poort van Triomf ('Gladiolenpoort')
kunstenaar: Kunstenaarsduo Huub en Adelheid Kortekaas
[x]
Vanaf 1969 werken Adelheid Kortekaas- van Swelm en Huub Kortekaas intensief samen aan een wereldwijd oeuvre.
Heel lang is dit onder de naam Huub Kortekaas naar buiten gebracht. Een aantal jaren geleden hebben zij echter besloten zich als kunstenaarsduo naar buiten te profileren.

kunstwerken van Kunstenaarsduo Huub en Adelheid Kortekaas
(1969)
titel: Poort van Triomf ('Gladiolenpoort')
jaartal: 1996
locatie: Sint Annastraat (ter hoogte van de Erasmuslaan)
eigendom van: gemeente Nijmegen

Tijdens de Vierdaagse van Nijmegen heet de Sint Annastraat de Via Gladiola. Na vier dagen wandelen passeren de wandelaars de Poort van Triomf van kunstenaarsduo Kortekaas, zoals de Romeinen na hun triomftochten door poorten werden binnengehaald. Twee gladiolen uit cortenstaal vormen met elkaar een triomfboog waarmee de Vierdaagsedeelnemers worden verwelkomd. De poort is 6.66 meter hoog en 3.33 meter breed.

De Gladiolenpoort, zoals hij in de volksmond genoemd wordt, is ter ere van de tachtigste Vierdaagse door de kunstenaars tijdelijk aan de stad aangeboden als blikvanger op het Traianusplein. Het Actief Comité Binnenstad heeft het later aan de gemeente geschonken en op de Sint Annastraat geplaatst. Huub & Adelheid Kortekaas hadden op dat moment al veel bekendheid verworven in binnen- en buitenland met hun 'Potplanten' van staal. Deze 'Gladiolen' passen qua vorm goed in hun oeuvre.
Bron: www.huubenadelheid-kortekaas.nl
omhoogscrollbalk omlaag