Petrus Canisius
kunstenaar: Toon Dupuis
[x]
Toon Dupuis was een Nederlandse beeldhouwer van Belgische afkomst. Hij stamt uit een beeldhouwersgeslacht en kreeg zijn opleiding eerst van zijn vader en vervolgens op de Antwerpse Academie. Zijn oeuvre wordt voor een groot deel gevormd door portretten van vooraanstaande burgers. Toon Dupuis was docent aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Naast het beeld van Petrus Canisius bevindt zich nog een ander beeld van deze kunstenaar in Nijmegen: het borstbeeld van mgr. Nolens (in het Katholiek Documentatie Centrum van de RUN). Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft het door hem gemaakte borstbeeld van Jozef Israëls in de collectie.

kunstwerken van Toon Dupuis
(1877 - 1937)
titel: Petrus Canisius
jaartal: 1927
locatie: Hunnerpark
eigendom van: gemeente Nijmegen

Petrus Canisius werd op 8 mei 1521 geboren, als zoon van de Nijmeegse burgemeester Jacob Canis. Peter Kanis -later werd zijn naam gelatiniseerd- werd geleerde, predikant, geestelijk schrijver en was Nederlands eerste jezuïet. Daarnaast was hij één van de belangrijkste figuren van de Contrareformatie. In 1925 werd de Nijmegenaar heilig verklaard. Ter gelegenheid daarvan werd dit monument opgericht en werd de Sint-Ignatiuskerk in de Molenstraat naar hem vernoemd, evenals een school en een ziekenhuis. Een Canisiussingel was er al sinds 1882.

Het standbeeld is gegoten naar ontwerp van de Belgische beeldhouwer Toon Dupuis. Canisius wordt afgebeeld als leraar. Hij staat voor een Romeinse zetel en leunt met zijn rechterhand op de leuning. Met zijn linkerhand maakt hij een zegenend gebaar. Hij is gekleed in een Jezuïeten-pij. Hij heeft een kort baardje en een gefixeerde gezichtsuitdrukking. Dit zijn typische kenmerken voor de beeldhouwkunst van de jaren twintig van de 20e eeuw.

In de sokkel van rood graniet met Art-Déco-patroon staat aan de voorzijde de naam van deze heilige. Aan de achterkant staat de tekst: 'Geboren te Nijmegen 8 mei 1521/gestorven te Freiburg 21 december 1597/Heilig verklaard en tot kerkleraar verheven 21 mei 1925.'
Links onder de zetel is de naam van de gieterij aangebracht (Fonderie Nationale des Bronzes in St. Gilles-Bruxelles). Sokkel en beeld vormen één totaliteit.

Het beeld staat nog steeds op zijn oorspronkelijke plaats: de kunstmatig opgeworpen heuvel in het Hunnerpark, vlak achter het tot kiosk omgebouwde tramwachthuisje.
Bron: www.noviomagus.nl
omhoogscrollbalk omlaag