C.A.P. Ivensbank
kunstenaar: Charles Estourgie
[x]
De Nijmeegse architect Charles Estourgie heeft het ontwerp voor de Ivensbank gemaakt. Estourgie vestigde zich in Nijmegen in verband met de opdracht van fabrikant Frans Jurgens voor het ontwerp van Huize Heyendaal (1912-1913). Daarna volgden nog vele opdrachten. De congregaties die zich in Nijmegen vestigden na de oprichting van de Katholieke Universiteit in 1923, bezorgden de katholieke architect veel werk.
Het voormalig meisjespensionaat Mariënbosch aan de Groesbeekseweg is een bekend voorbeeld van zijn kloosterarchitectuur, die zich kenmerkt door een gesloten voorgevel en een burchtachtig karakter.

kunstwerken van Charles Estourgie
(1884 - 1950)
titel: C.A.P. Ivensbank
jaartal: 1936
locatie: Hunnerpark
eigendom van: gemeente Nijmegen

‘Hulde aan den onvermoeide strijder voor de Waaloverbrugging’. Deze tekst is aangebracht op de zitting van de uit bakstenen en rodezandstenen vervaardigde bank aan de rand van het Hunnerpark. Met deze onvermoeide strijder wordt de Nijmeegse fotograaf C.A.P. Ivens bedoeld, vader van de wereldberoemde cineast Joris Ivens. Hij had op de hoek van de Lange Brouwerstraat en de Priemstraat een winkel in fotografie artikelen. Al vanaf 1905 ijverde hij voor de bouw van een verkeersbrug over de Waal.

Aan de uiteinden van de bank zijn in graniet de jaartallen 1905 en 1936 uitgehouwen. 1905 verwijst hier naar het jaar waarin de 'Burgerijcommissie voor de Waaloverbrugging' werd opgericht, en 1936 naar het jaar van voltooiing van de brug. De bank heeft een robuuste uitstraling door het baksteenmetselwerk. In de stenen rugleuning is een gestileerd stadswapen in natuursteen uitgehouwen.
Het monument staat op een hooggelegen deel aan de rand van het Hunnerpark. Vanuit deze positie is er een mooi uitzicht op de Waalbrug.
omhoogscrollbalk omlaag