Waalmonument
kunstenaar: Marius van Beek
[x]
Marius van Beek werd in 1945 redacteur van het katholieke dagblad De Tijd. Naast het journalistieke werk volgde hij beeldhouwlessen aan de Rijksacademie te Amsterdam. In 1967 werd hij docent aan de Academie voor Kunst en Vormgeving in Den Bosch en ook aan de School voor Journalistiek in Utrecht.
Van Beek begon als klassiek beeldhouwer te werken in klei, brons en steen. Als verzetsstrijder waren de oorlog en het verzet terugkerende thema's in zijn werk. Andere onderwerpen en inspiratiebronnen waren het katholicisme en de klassieke oudheid.
Sinds 1959 woonde en werkte hij in Oosterbeek. Hij overleed in 2003.

kunstwerken van Marius van Beek
(1921 - 2003)
titel: Waalmonument
jaartal: 1984
locatie: Oosterhoutsedijk (Lent- Nijmegen)
eigendom van: gemeente Nijmegen

Op 20 september 1944 landden in het kader van operatie 'Market Garden' in de uiterwaarden van de Waal parachutisten van de 82ste Amerikaanse luchtlandingsdivisie 'All American'. Onder zwaar vuurgeschut van de bezetter staken zij in opvouwbare bootjes van triplex en canvas de rivier over. Zij kregen vuursteun van tanks, artillerie, mortieren en drie geweercompagnie├źn. In de avond veroverden de Amerikanen de spoor- en verkeersbrug.

Het Waalmonument herinnert aan deze strijd bij de Waal, waarbij 47 Amerikaanse militairen om het leven kwamen.

Het door Marius van Beek ontworpen gedenkteken bestaat uit twee zuilen van natuursteen en een liggende gedenksteen. Op de gedenksteen zijn de namen van 47 gesneuvelde Amerikaanse militairen aangebracht. De tekst op de rechterzuil luidt:
'HIER VOND
PLAATS
OP
20-9-1944
DE HELDHAFTIGE
OVERSTEEK
VAN DE WAAL'.

Het monument is onthuld op 18 september 1984, in aanwezigheid van generaal James M. Gavin van het US 82nd A/B division.

De verantwoordelijkheid voor het monument, dat geadopteerd was door basisschool Sam-Sam uit Oosterhout, is op 18 september 2000 overgedragen aan basisschool De Oversteek .
Bron: www.mariusvanbeek.nl
omhoogscrollbalk omlaag