Tafel
kunstenaar: stichting NOX
[x]
Stichting NOX bestaat uit de Nijmeegse kunstenaars Jan-Wieger van den Berg en Corrie Kuijs. NOX is in 2005 opgericht. Hun werk bevindt zich op het snijvlak van beeldende kunst en vormgeving.

kunstwerken van stichting NOX
titel: Tafel
jaartal: 2007
locatie: Gedeputeerdenplaats
eigendom van: gemeente Nijmegen

De Gedeputeerdenplaats is een binnenplaats gelegen naast de oude ingang van het stadhuis aan de Burchtstraat. Het is een plek waar enkele tastbare herinneringen aan het vestingverleden van de stad zijn opgeslagen. In de westmuur is een groot aantal wapen- en gedenkstenen ingemetseld. Ze herinneren aan de afgebroken stadsmuren- en poorten en aan verschillende hoge waterstanden. Ook zijn verschillende bouwfragmenten te zien.

De informatietafel is een geschenk van de Provincie Gelderland aan de stad Nijmegen ter gelegenheid van haar 2000-jarig bestaan.
De tafel geeft informatie over de herkomst van de stenen in de muur. Ook laat ze de ligging van de oude stadsomwalling ten opzichte van de stad van nu zien.
In de tafel zijn 8 lenzen aangebracht die de nieuwsgierigheid van de toeschouwer prikkelen. Ze laten foto's zien die in 1876 door de fotograaf Korfmacher zijn gemaakt, vlak voor de oude stadsmuren -en poorten werden afgebroken. De lenzen versterken het gevoel dat we naar een andere werkelijkheid kijken in een tijd die ver achter ons ligt.
In de poten van de tafel bevinden zich basaltblokken die door de Romeinen destijds via de Rijn naar Nijmegen zijn gebracht. Ze werden gebruikt om straten en pleinen mee te plaveien. Daarna werden ze gebruikt om de fundering van de stadsmuur te verstevigen.
De roestvrijstalen constructie is 200 cm lang, 40 cm breed en 100 cm hoog.
Bron: www.stichtingnox.nl
omhoogscrollbalk omlaag