Werken met licht en ruimte
kunstenaar: Kees Wevers
[x]
Kees Wevers (1949-2008) heeft diverse monumentale werken in de openbare ruimte gemaakt. Zijn werk is o.a. te zien in Heerlen, Sint Oedenrode en Houten. Deze beeldhouwer heeft voornamelijk opjecten in staal uitgevoerd.

kunstwerken van Kees Wevers
(1949 - 2008)
titel: Werken met licht en ruimte
jaartal: 1990
locatie: Eerste Oude Heselaan/Rivierstraat (Westerpark)
eigendom van: gemeente Nijmegen

In eerste instantie lijkt er geen relatie te bestaan tussen deze twee hoekige vormen bovenop een hoger gelegen deel in het park. Bij nadere beschouwing blijkt het hier om 2 identieke objecten te gaan. Dit ervaar je als je tussen de kolossen in gaat staan. Dan pas ervaar je ook de sterke ruimtelijke werking die uitgaat van deze monumentale sculptuur. Deze werken maakten ooit deel uit van een omgevingskunstwerk. Het bestond verder nog uit betonklinkers, graniet en berkenbeplanting. Alleen de cortenstalen delen zijn nog over. Het plantsoen waar ze ooit stonden (aan de Oude Weurtseweg/ Eerste Oude Heeselaan), is nu ingericht als speelveld. De objecten meten elk 250 x 270 x 270 cm.

De beeldentuin in het Westerpark in Nijmegen-West biedt ruimte om sculpturen die ooit van hun plek zijn verdrongen, opnieuw te laten zien aan het publiek. Vanuit een vroeger leven in de stad, met een tussenstop van jaren in depot, zijn ze verhuisd naar hun nieuwe bestemming: het Westerpark. De beelden dragen op deze manier bij aan het levend houden van een stukje geschiedenis van de stad.
De kunstwerken dateren uit de tweede helft van de 20e eeuw. Een recenter werk is in 2010 aan de tuin toegevoegd.
De werken van Gerard Walraeven, Kees Wevers, Oscar Goedhart en Gerard Bruning staan in een eigentijds aangelegde heemtuin. Hier zijn verschillende biotopen aangelegd die van oorsprong in de omgeving van Nijmegen voorkomen en voorkwamen. Ook hier zijn verleden en heden met elkaar verbonden.
omhoogscrollbalk omlaag