Sculptuur
kunstenaar: Oscar Goedhart
[x]
Oscar Goedhart werd in 1938 geboren op Ambon, maar genoot zijn opleiding aan de Arnhemse Academie voor Beeldende Kunst en aan de Academia dei Belli Arti (Pietro Vanucci) in Perugia. Verder maakte hij een aantal studiereizen naar Frankrijk, Indonesie en Italië. In 1968 ontving hij de Karel de Grote Prijs van de stad Nijmegen. Goedhart woont en werkt in Mook.

kunstwerken van Oscar Goedhart
(1938)
titel: Sculptuur
jaartal: 1973
locatie: Kanaalstraat (Westerpark)
eigendom van: gemeente Nijmegen

Van de twee sculpturen van Oscar Goedhart in het Westerpark weten we alleen dat ze ooit deel uitmaakten van een fontein. Verder zijn er geen achtergronden bekend. Deze halfliggende vrouwenfiguur is schetsmatig, dus niet letterlijk, weergegeven. Ze is gemaakt van brons. Het patina ligt dicht bij de bruin rode kleur van het brons zelf.

Oscar Goedhart heeft ook de Schikgodinnen op het Hertogplein gemaakt en de Sculptuur aan de voet van de trappen bij de Stikke Hezelstraat. Zij zijn in stijl verwant met de figuren in het Westerpark. In Nijmegen staan 10 beelden van Oscar Goedhart.

De beeldentuin in het Westerpark in Nijmegen-West biedt ruimte om sculpturen die ooit van hun plek zijn verdrongen, opnieuw te laten zien aan het publiek. Vanuit een vroeger leven in de stad, met een tussenstop van jaren in depot, zijn ze verhuisd naar hun nieuwe bestemming: het Westerpark. De beelden dragen op deze manier bij aan het levend houden van een stukje geschiedenis van de stad.
De kunstwerken dateren uit de tweede helft van de 20e eeuw. Een recenter werk zal nog aan de tuin worden toegevoegd.
De werken van Gerard Walraeven, Kees Wevers, Oscar Goedhart, Gerard Bruning en Gerrie van der Velden staan in een eigentijds aangelegde heemtuin. Hier zijn verschillende biotopen aangelegd die van oorsprong in de omgeving van Nijmegen voorkomen en voorkwamen. Ook hier zijn verleden en heden met elkaar verbonden.
omhoogscrollbalk omlaag