Bokspringende kinderen
kunstenaar: Nic Jonk
[x]
Nic Jonk werd in 1928 geboren in Schermerhorn. Naast beeldhouwer was hij ook schilder en graficus. Hij leek in eerste instantie een carrière als kantoorklerk te willen maken, maar koos er uiteindelijk voor om naar Amsterdam te vertrekken om daar een opleiding als reclametekenaar te volgen. Hij deed daar een avondopleiding aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs en een opleiding aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten. Als onderwerpen voor zijn kunstwerken gaf hij de voorkeur aan dieren, mythologische thema's en het vrouwelijk naakt. Ronde vormen bepalen elk beeld. Nic Jonk sterft in 1994 in Alkmaar.

kunstwerken van Nic Jonk
(1928 - 1994)
titel: Bokspringende kinderen
jaartal: 2011
locatie: Archimedesstraat, Edisonstraat, Van Peltlaan
eigendom van: gemeente Nijmegen

In dit beeld van twee bokspringende meisjes staat het ene meisje voorover gebogen, terwijl het andere vanachter op haar rug springt. De vaart van de sprong zit er als het ware nog in. Daardoor heeft het beeld een dynamische uitstraling.

Een thematische relatie tussen dit kunstwerk en zijn standplaats, een plantsoen in de naoorlogse wijk Grootstal, is er niet. Vanaf de jaren vijftig verschijnen er op meerdere plaatsen in de stad beelden, zonder dat ze een inhoudelijke verbondenheid met de plek hebben. Onder invloed van de internationele openluchttentoonstellingen (zoals Sonsbeek in Arnhem, Middelheim bij Antwerpen) neemt de belangstelling voor het plaatsen van kunst in de openbare ruimte toe. De plantsoenen in de vaak ruim opgezette, naoorlogse wijken lenen zich bij uitstek voor dit doel.

Na diefstal in 2010 is een nieuwe gieting in 2011 geplaatst.
omhoogscrollbalk omlaag