CLXIII
kunstenaar: Eric Martijn
[x]
Omvormen, barricaderen, onsluiten en omdraaien zijn leidende handelingen in het werk van Eric Martijn.

kunstwerken van Eric Martijn
titel: CLXIII
jaartal: 2014
locatie: Waalbandiijk 20
eigendom van: gemeente Nijmegen

De sculptuur van beeldend kunstenaar Eric Martijn is 22 bij 30 meter groot. Het is op een veld van 163 stelconplaten met felgele markeercoating uitgevoerd. Het geheel oogt als een abstract spel van lijnen en vlakken. Hoewel de bezoeker vrijelijk over dit werk mag lopen, roepen de signaalkleur en de dwingende lijnvoering ook op tot orde. Bij nadere beschouwing blijkt het abstracte beeld toch leesbaar. Uitgevuld over het veld blijken de vlakken letters te vormen, te weten: CLXIII, Romeinse cijfers voor ons getal 163.
Het werk kent tal van verwijzingen: de telling van het aantal stelconplaten; de sculptuur meet zichzelf. Het materiaalgebruik, de wegmarkering, duidt op de industriƫle functie van het terrein. Hier wordt gelost en geladen; leveranciers deze kant, werknemers die kant op.
De locatie: het beeld bevindt zich op de plek waaronder de resten van een belangrijke Romeinse nederzetting liggen. Door de gekozen materialen komt het gigantische werk los van zijn omgeving en lijkt het een paar centimeter boven de grond te zweven.

Eric Martijn is een van de vier kunstenaars die zijn geselecteerd om een kunstwerk in het Waalfront te maken nadat de gemeente Nijmegen in 2013 kunstenaars opriep om ideeƫn aan te leveren voor nieuwe kunstprojecten in het Waalfront. Andere kunstenaars zijn Carla Dijs en Jordan Artisan.

Fotografie: Frank Penders
omhoogscrollbalk omlaag