Neptvnvsring
kunstenaar: Alphons ter Avest
[x]
Alphons ter Avest (Hengelo Overijssel, 1960), is beeldend kunstenaar en woont in Arnhem. Hij maakte de afgelopen jaren in verschillende steden in Nederland bijzondere kunstwerken in opdracht. De locatie waar de beelden komen te staan zijn voor hem van groot belang. Het is interessant na te denken over een specifieke plek en daar een werk maken dat vooral daar en nergens anders op z’n plaats is. Voor het park in Hatert maakt Alphons het eerste aluminium kunstwerk in Nijmegen: een drieënhalve meter hoge uil.

kunstwerken van Alphons ter Avest
(1960)
titel: Neptvnvsring
jaartal: 2014
locatie: Broerdijk, rotonde Hengstdalseweg
eigendom van: gemeente Nijmegen

Neptvnvsring is een ring van betonnen letters. Beton is een romeinse uitvinding, net als de schreefletter. De ring is genoemd naar Neptunus, de Romeinse god van de zee en stromend water. De ondergrond van de rotonde loopt wat af, maar de bovenkant van de tekst is perfect waterpas. Dit is een eerbetoon aan het technisch vakmanschap van de Romeinen.

De letters vormen de tekst AQVA CASTRORVM NOVIOMAGI. Dit betekent aquaduct van het legerkamp van Nijmegen. De letters staan op de kop, maar spiegelen perfect in de tegels al shet geregend heeft.

Neptvnvsring is tot stand gekomen dankzij o.a. de Stichting Initiatief Visualisatie Aquaducht Nijmegen, SIVAQN.
omhoogscrollbalk omlaag