De Barmhartige Samaritaan
kunstenaar: Pieter d'Hont
[x]
Pieter d’Hont kreeg zijn opleiding aan de Rijksacademie in Amsterdam bij professor Bronner. Bijna vijftig jaar lang heeft hij zijn atelier gehad in het bolwerk Manenburg te Utrecht. d’Hont was een veelzijdig kunstenaar, zowel in materiaalgebruik als in thematiek.Hij werkte in steen, hout en brons en liet zich inspireren door de Bijbel en thema’s uit de mythologie, maar ook uit het gewone leven. Hij kreeg veel opdrachten van gemeenten, kerken en bedrijven. Hij maakte portretten van o.a. Koningin Juliana, Prinses Beatrix en Kardinaal Alfrink.
Met name in de gemeente Utrecht staat veel werk van deze kunstenaar.

kunstwerken van Pieter d'Hont
(1917 - 1997)
titel: De Barmhartige Samaritaan
jaartal: 1949
locatie: Van Schaeck Mathonsingel 12
eigendom van: particulier

De bijbelse vertelling van de Barmhartige Samaritaan staat symbool voor naastenliefde en offerzin. In het Nieuwe Testament verhaalt Lukas over de Barmharige Samaritaan die eens een beroofde en gewonde reiziger, die onderweg was van Jeruzalem naar Jericho, verzorgde en naar een herberg bracht.
Het is dit thema, dat door de kunstenaar Pieter d'Hont is uitgebeeld.

Onder het reliëf is in de steen deze tekst uitgehakt:
‘DOE GIJ DESGELIJKS’.

Op de bronzen plaquette is de volgende tekst te lezen:
‘TER HERINNERING AAN DE HULP VAN DE NED. HERV. GEMEENTEN HAARLEM, BLOEMENDAAL, HEEMSTEDE, HAARLEM-NOORD EN BENNEBROEK, IN DE OPRICHTING VAN DIT GEBOUW. 7 JULI 1949 NED. HERV.GEMEENTE
omhoogscrollbalk omlaag