Acht keizerbeelden en medaillons
kunstenaar: Albert Termote
[x]
De Belgische beeldhouwer Albert Termote werd opgeleid aan de Kunstacademie in Gent. Hij werkte voor de symbolistische kunstenaar George Minne. In 1914 vluchtte hij voor het geweld van de Eerste Wereldoorlog naar Engeland en in 1915 vestigt hij zich in Nederland. Hier studeert hij verder aan de Rijksacademie in Amsterdam onder begeleiding van professsor J. Bronner. Na de Tweede Wereldoorlog voert hij ook opdrachten uit in Nijmegen. Zo is hij onder meer betrokken bij de reconstructie van de gevelbeelden van het tijdens de oorlog uitgebrande stadhuis. Voor zijn Nijmeegse werken,
en in het bijzonder voor het ruiterstandbeeld van Karel de Grote, krijgt Albert Termote in 1969 de Karel de Groteprijs van de stad Nijmegen.

kunstwerken van Albert Termote
(1887 - 1978)
titel: Acht keizerbeelden en medaillons
jaartal: 1950
locatie: Burchtstraat (gevel stadhuis)
eigendom van: gemeente Nijmegen

De gevel van het stadhuis telt in zijn beeldengalerij acht vorsten en helden uit de Nijmeegse geschiedenis. Van links naar rechts (vanaf het Mariabeeld) zijn dat: Frederik van Barbarossa, Keizer Traianus, Karel IV, Karel de Grote, Karel V, Willem II en, boven de toegangsdeur die nog uit 1553 stamt, Claudius Civilis en Julius Ceasar. Het zijn zandstenen beelden en ornamenten. Ze werden in 1553 ontworpen door Meester Cornelis Sass uit Utrecht. Ze werden echter vernield in de Tweede Wereldoorlog. In 1953 zijn ze door Albert Termote nagemaakt naar het oorspronkelijke model. In 2007 zijn ze voor het laatst geheel gerestaureerd en geïmpregneerd.

Bovenaan de gevel bevinden zich zeven medaillons met personificaties van de zeven deugden.
omhoogscrollbalk omlaag