Datum:

75 jaar bevrijding: Beleef de Oversteek

In het weekend van 20-22 september staat Nijmegen uitgebreid stil bij de herdenking van 75 jaar Market Garden. Nijmegenaren kunnen dit weekend op verschillende manieren zelf de dagen van de Oversteek herbeleven, herdenken en de vrijheid vieren.

Vrijdag 20 september 13.30 uur herdenking Oosterhoutsedijk

Herdenk de helden. De jaarlijkse herdenking van de Waaloversteek bij het monument aan de Oosterhoutsedijk zal wat uitgebreider zijn dan gebruikelijk. In ieder geval zullen de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra, burgemeester Bruls en generaal Richard Clarke, commandant van de 82e Airborne Division,  spreken. De herdenking begint met een re-enactment Waaloversteek door de Pontoon Group 40-45. Bijzondere gasten zijn WO2-veteranen uit verschillende geallieerde landen en  de kinderen van basisschool De Oversteek, die zoals gebruikelijk een belangrijke rol hebben. Er worden veel vertegenwoordigers vanuit de 82e Airborne Divisie verwacht. Ook zullen er nabestaanden van veteranen aanwezig zijn.

Zaterdag 21 september vanaf 19.00 uur bijzondere Sunset March

Beleef de Oversteek. De Sunset March, het dagelijks eerbetoon aan de 48 soldaten die sneuvelden tijdens de Waaloversteek, zal een bijzonder karakter krijgen. De afgelopen maanden zijn al 75 bijzondere Sunset Marches gehouden. Heel Nijmegen wordt uitgenodigd om deze avond mee te lopen om te laten zien dat de Nijmegenaren ook na 75 jaar dankbaar zijn en blijven voor het offer dat deze mannen gebracht hebben. De Sunset March kent een bijzondere route via het eiland en wordt omlijst door licht en muziek. Aanmelden kan via de website www.nijmegen.nl/herdenkt    

Vrijdag 20 – zondag 22 september

Vier de vrijheid. Bevrijdingsfestival Beleef De Oversteek op het NYMA-terrein is een ode aan 75 jaar vrijheid! Dit wordt uitbundig gevierd met muziek, theater, films, beeldende kunst, cabaret en leuke kinderactiviteiten. De entree is gratis en iedereen is van harte welkom. Vrijdag overdag is er een scholenprogramma rondom een tijdelijk WO2-basecamp en op vrijdagavond brengt Drumfanfare Michaël een theaterconcert over Market Garden. Op zaterdag en zondag zijn er voorstellingen van o.a. theatergroep Gras en Kamagurka, Dominee Gremdaat en kun je luisteren naar het verhaal van Arjan Erkel en muziek van onder meer Collin Hoeve. Ontmoet stadsgenoten bij de Vrijheidsbrunch en dans mee op de muziek van Bart & Alex. Op het festival kunnen bezoekers BBQ-en op Jamaicaanse beats van Boomshakalak, terwijl een colonne historische militaire voertuigen het festival aandoet. Vrijheidsambassadeur Kenny B sluit het festival af met een bijzonder slotoptreden.

Naast de genoemde activiteiten zijn er nog talloze grotere en kleinere initiatieven om 75 jaar vrijheid te vieren en herdenken. Een compleet overzicht is te vinden op www.nijmegen.nl/herdenkt