Datum:

Aftrap Free Future

Free Future ambassadrice Emma Wortelboer en burgemeester Bruls trapten vandaag het jongerenprogramma Free Future af met een gesprek over (een van de) de vrijheden die we nu ervaren. Op Plein 1944 staan vanaf nu een maand lang 8 billboards met daarop de vrijheden ‘veilige leefomgeving’, ‘inclusieve samenleving’, ‘economische vrijheid’, ‘seksuele vrijheid’, ‘vrijheid van meningsuiting’, ‘diversiteit’, ‘migratie’ en ‘mensenrechten’. Ook de website https://www.freefuture.nl/ is vanaf vandaag in de lucht.

De burgemeester ging met Emma in gesprek over inclusieve samenleving (acceptance): “Bij het woord denk ik aan: iedereen hoort erbij. Mensen denken verschillend, doen verschillend, handelen verschillend, willen meedoen of juist niet, het maakt niet uit, je hoort erbij.” En Emma vult hierop aan: “Het is belangrijk dat je jézelf ook accepteert. Misschien is dat nog wel moeilijker dan anderen accepteren.”

Begin 2020 verhuizen de billboards naar verschillende locaties in de stad waar Free Future evenementen plaatsvinden. Free Future past in de serie herdenkingsactiviteiten en is een jongerenprogramma binnen het programma 75 jaar Vrijheid.

De viering en herdenking van 75 jaar Vrijheid is een goed moment om stil te staan bij het thema vrijheid. De gemeente Nijmegen organiseert in dat kader Free Future: hét jongerenprogramma waarbij vrijheid in al haar facetten centraal staat. Free Future vindt plaats van 3 tot en met 9 februari 2020.

Speciaal Free Future programma

Free Future biedt van 3 t/m 7 februari 2020 een speciaal programma: het Free Future College voor middelbare scholen, en studenten van MBO, HBO en WO uit heel Gelderland en daarbuiten. Tijdens het Free Future College zijn zij welkom in Nijmegen voor activiteiten en workshops rondom het thema vrijheid. Centraal staan de vragen: wat vinden jongeren van vrijheid? Hoe geven ze vorm aan vrijheid voor de toekomst? In De Lindenberg, ROC Nijmegen en op de campus van de Radboud Universiteit worden programma’s georganiseerd met muziek, debat, spoken word, graffiti, sport en nog veel meer.

Into the future – 75 uur non-stop vrijheid!

Het jongerenfestival Into the future start op donderdag 6 februari 2020 en is een festival dat antwoord zoekt op de vraag wat 75 jaar vrijheid gebracht heeft en hoe jongeren denken over de toekomst. We mixen 75 uur lang, non-stop, inhoud met entertainment tot een uniek programma: met hiphop, dance, film, debat, kampvuur, workshops, sport en lezingen verspreid over de hele stad Nijmegen. Jongeren, artiesten, influencers uit de media, de politieke of culturele hoek, LHBTI’ers en immigranten maken de huidige balans op en geven hun geluid door. Into the Future begeeft zich van 6 t/m 9 februari 2020 over heel Nijmegen en is grotendeels gratis toegankelijk voor alle jongeren uit Gelderland en daarbuiten.

Jongerenprogramma Free Future

Free Future is een jongerenprogramma in het kader van 75 jaar vrijheid. Free Future wordt in opdracht van de gemeente Nijmegen georganiseerd met ondersteuning van de Provincie Gelderland en het Vfonds.