Datum:

Bodycams voor Nijmeegse handhavers

Sinds 1 februari 2020 is een aantal Nijmeegse handhavers (zogeheten BOA’s) uitgerust met een bodycam tijdens hun werk op straat. Het gaat hier om een proef van 1 jaar. 

Tijdens de proef zal het gebruik door een onafhankelijke partij gemonitord worden. Zo kan na een jaar bekeken worden of de bodycams een toegevoegde waarde hebben en wat het effect is van het gebruik in de uitstraling naar de Nijmeegse burgers. De bodycams zullen alleen gebruikt worden bij bedreigende situaties en door de medewerkers in de gehele stad gedragen gaan worden.  

De Nijmeegse politie heeft haar medewerking toegezegd en zal eventuele beelden opslaan en verwerken. Er zullen tijdens de proef 8 bodycams gebruikt worden door de Nijmeegse handhavers. Alle medewerkers zijn getraind in het gebruik van de bodycams. 

Burgemeester Bruls is nieuwsgierig naar de resultaten van de proef: “Er zijn veel technische mogelijkheden tegenwoordig. Het is goed om een jaar uit te testen en te monitoren wat dit specifieke middel voor een meerwaarde en uitstraling heeft. Dat helpt ons in ons blijvend streven naar een veilige en leefbare stad.”