Datum:

Burgemeester legt beperkingen op aan pro-Palestina demonstraties op universiteitscampus

Gaza/ pro-Palestina demonstraties op het terrein van de Radboud Universiteit mogen alleen nog plaatsvinden op het parkeerterrein P7A tussen 8.00 en 20.00 uur. Dit heeft de burgemeester besloten op grond van de Wet openbare manifestaties. Aanleiding hiervoor zijn de wanordelijkheden en strafbare feiten gepleegd door betogers, waarvoor ook de politie en ME moesten worden ingezet, in de periode van 13 mei tot en met 5 juni 2024 op de campus.

Als eigenaar van het terrein heeft de Radboud Universiteit betogers meermaals verzocht om rekening te houden met hun belangen en gewezen op huisregels, met als doel geen schade toe te brengen aan eigendommen, overlast te voorkomen en de veiligheid van studenten, medewerkers en bezoekers te waarborgen. Die regels zijn meerdere keren overtreden, onder meer met vernielingen, bezettingen en het dragen van gezichtsbedekkende kleding. Ook aanwijzingen van de politie zijn niet altijd opgevolgd. De acties van betogers escaleren, met risico’s voor de veiligheid en gezondheid van een groot publiek. Onder betogers zijn ook niet-studenten gesignaleerd.

Het recht op demonstreren is belangrijk, maar tijdens demonstraties mogen geen strafbare feiten worden gepleegd, zoals lokaalvredebreuk en vernielingen. Omdat het bovendien gaat om een langdurige demonstratie en daarmee een voortdurend risico op escalatie op een drukbezocht terrein, legt de burgemeester beperkingen en voorschriften op aan demonstraties om de veiligheid te waarborgen. Daarin staat onder meer dat demonstraties alleen mogen plaatsvinden op parkeerterrein P7A, naast het sportcentrum bij de rotonde op de Heyendaalseweg, tussen 8.00 en 20.00 uur. Wegblokkades en het plaatsen van een kampement en andere objecten zijn daarbij niet toegestaan. Het onderwijs en andere werkzaamheden op de universiteitscampus mogen niet worden gehinderd.