Datum:

Programma dodenherdenking 4 mei en Bevrijdingsdag 5 mei

Tijdens de jaarlijkse dodenherdenking op 4 mei is Chaja Kruijssen, psychologe, aanwezig en in de Sint Stevenskerk houdt zij een toespraak. Op het Keizer Traianusplein spreekt burgemeester Bruls.
 
Zoals elk jaar herdenkt de gemeente op 4 mei hen die omgekomen zijn bij oorlogshandelingen, terreur of internationale vredesmissies. Het jaarthema van het Nationaal Comité 4 en 5 mei voor 2019 is ‘In vrijheid kiezen’.

Om 17.00 uur onthult burgemeester Bruls een plaquette met een erelijst van de gesneuvelde Nijmeegse soldaten uit de Tweede Wereldoorlog op Plein 1944. Stadsdichter Wout Waanders draagt hierbij een gedicht voor.

Om 18.00 uur zullen leden van het college van burgemeester en wethouders aanwezig zijn bij de herdenking van de Nijmeegse Joodse slachtoffers op de Kitty de Wijzeplaats. Burgemeester Bruls leest hier samen met anderen de namen voor van mensen uit de Nijmeegse joodse gemeenschap die de oorlog niet overleefden. Aansluitend vindt om 19.00 uur een openbare herdenkingsbijeenkomst plaats in de Sint Stevenskerk. Hier wordt door Chaja Kruijssen de overweging uitgesproken.

Chaja Kruijssen

In overleg met de Stichting Stedelijk Vier en Vijf Mei Comité is Chaja Kruijssen gevraagd om te spreken. Zij is psychologe met een Joodse moeder en een vader uit een NSB-familie. Haar thema’s gaan over een andere kijk op goed en kwaad, op racisme en diversiteit. 

Kranslegging

Vanaf de Sint Stevenskerk gaan de aanwezigen in een stoet naar het Keizer Traianusplein. Hier start om ongeveer 19.55 uur de officiële herdenking en kranslegging. Iedereen is welkom om hierbij aan te sluiten. Om exact 20.00 uur is iedereen twee minuten stil. Daarna houdt burgemeester Bruls een toespraak. Drumfanfare Michaël uit Nijmegen verzorgt de muziek.

Na de herdenkingsplechtigheid bent u welkom bij een gratis Herdenkingsconcert. Dit concert vindt plaats in Concertgebouw De Vereeniging en begint om 21.00 uur.

Bevrijdingsdag

Op Bevrijdingsdag zijn er op diverse plaatsen in de stad evenementen. Een volledig overzicht is te vinden op www.4en5mei-nijmegen.nl