Datum:

Dodenherdenking in Nijmegen

Door de coronamaatregelen verloopt de dodenherdenking op 4 mei anders dan andere jaren. We kunnen niet samenkomen om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies nadien te herdenken. 

Op de Kitty de Wijzeplaats staat Rabbijn M. Levin samen met burgemeester Bruls stil bij de Joodse slachtoffers. Zij doen dit samen met andere betrokkenen die online aanwezig zijn. Er kan geen publiek aanwezig zijn.
De officiële herdenkingsdienst in de Sint Stevenskerk gaat niet door.
Burgemeester Bruls houdt een overdenking bij het Jan van Hoofmonument op het Keizer Traianusplein. Ook daar kan geen publiek aanwezig zijn. Om toch verbonden met elkaar te zijn, kunt u de korte ceremonie bij het Jan van Hoofmonument (de vaandeldrager) live volgen via de Facebookpagina van de gemeente Nijmegen. Burgemeester Bruls legt een krans namens iedereen zijn die normaal gesproken, fysiek of in gedachten, aanwezig is bij deze herdenking. Zo kan iedereen veilig thuis blijven.

Programma

  • Kitty de Wijzeplaats 
    Rabbijn M. Levin en burgemeester Bruls lezen om 18.00 uur de namen voor van de Joodse slachtoffers. Zij doen dit samen met verschillende andere mensen via een digitale verbinding. Na het voorlezen legt burgemeester Bruls legt een krans namens de Nijmeegse bevolking.  Mevrouw Aliza Friedman legt direct na de Burgemeester via een eerder opgenomen video een krans, via Zoom. Bij deze herdenking is geen publiek aanwezig.
  • Sint Stevenskerk  
    De herdenkingsdienst in de Sint Stevenskerk gaat dit jaar niet door. 
  • Jan van Hoofmonument (de vaandeldrager) Keizer Traianusplein 
    Burgemeester Bruls houdt zijn traditionele toespraak vanaf 19.45 uur. Deze kunt u live volgen via de Facebookpagina van de gemeente Nijmegen. Om 19.55 uur legt de burgemeester een krans. Met deze handeling vertegenwoordigt hij alle andere kransleggers van wie de kransen en bloemen al eerder zijn gelegd. Daarna klinkt het signaal taptoe en wordt er 2 minuten stilte in acht genomen. Hiermee is de ceremonie ten einde. Ook bij deze ceremonie is geen publiek aanwezig.

Kransen en bloemen

Er mag dit jaar geen publiek aanwezig zijn bij de dodenherdenking vanwege de coronacrisis. Om het toch mogelijk te maken voor wie dat wil, een krans of bloemen te leggen bij het Jan van Hoofmonument, kunt u deze naar het stadhuis brengen. De gemeente zorgt dat de kransen en bloemen voor de herdenking bij het monument worden neergelegd.

U kunt de kransen en bloemen (laten) bezorgen op maandag 4 mei, tussen 10.00 en 12.00 uur, bij het stadhuis Nijmegen, Korte Nieuwstraat 6. De kransen mogen niet groter zijn dan 65 cm.

Thuis stilstaan bij 4 en 5 mei

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept alle Nederlanders op om niet alleen na 18.00 uur, maar gedurende de gehele dag de vlag halfstok te hangen. Het Nationaal Comité roept blazers in Nederland op het Taptoe-signaal mee te spelen vanuit huis om 19.58 uur.
Na de 2 minuten stilte klinkt om 20.02 uur het Wilhelmus. Het Nationaal Comité nodigt iedereen uit om thuis het 1e couplet mee te zingen.