Datum:

De 1e editie van het Democratiefestival komt naar Nijmegen!

Op het festivalterrein op het eiland in de Waal bij Veur-Lent strijkt op 30 augustus het tweedaags Democratiefestival neer. Op dit festival komen mensen bij elkaar die elkaar in het dagelijks leven niet snel ontmoeten. Met elkaar wordt de vrijheid en democratie gevierd. Jong en oud, uit het hele land: iedereen mag meepraten over de toekomst van Nederland. Behalve praten kan er nog worden genoten van goed eten en drinken, er is muziek, theater en sport, er zijn exposities, bijzondere excursies en nog veel meer.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft Nijmegen benaderd om mede gastheer te zijn van het 1e meerdaagse democratiefestival dat in Nederland gehouden gaat worden. De gemeente Nijmegen werkt graag mee aan dit voor Nederland unieke evenement dat de democratie centraal stelt.

Burgemeester Bruls is erg blij met de komst van het festival: “Het feit dat de minister van mening is dat Nijmegen de beste locatie voor zo’n grootschalig evenement is, sterkt ons in onze overtuiging dat we met het nieuwe stadseiland een prachtige locatie erbij hebben gekregen. Nijmegen zal er alles aan doen om samen met het ministerie van dit festival voor de vele duizenden bezoekers die verwacht worden een groot succes te maken. Het is een mooie gelegenheid om Nijmegen voor een groot publiek in het zonnetje te zetten. Ik verheug me er enorm op.”

Festival

Het Democratiefestival wordt dé plek waar inwoners van Nederland in een zomerse sfeer met elkaar, met politici en maatschappelijke organisaties praten over maatschappelijke kwesties die zij belangrijk vinden. Een plek waar het nieuwe politieke jaar inspirerend begint. Het festival is geïnspireerd op 8 succesvolle, drukbezochte gratis democratiefestivals in Scandinavië en de Baltische staten. Het is de bedoeling om het festival de komende 10 jaar te laten uitgroeien tot een vergelijkbaar tweedaags evenement, dat bij voorkeur steeds op dezelfde locatie (in Nijmegen) aan het begin van het parlementaire seizoen plaats vindt.

Alle burgemeesters van Nederland hebben vandaag een uitnodiging ontvangen om met een delegatie vertegenwoordigers uit de eigen stad naar Nijmegen te komen. Deze 1e keer is het festival nog van bescheiden opzet met maximaal 3.500 bezoekers per dag. Naast deelnemers uit de Nederlandse gemeenten verwachten de organisatoren deelname aan het festival van een groot aantal kabinetsleden en parlementariërs. Voor meer informatie kunt u terecht op de vandaag opengestelde website, www.democratiefestival.nu. Updates met betrekking tot het programma zullen daar de komende weken op verschijnen.

Organisatie

Deze 1e editie van het Democratiefestival is een initiatief van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Vele maatschappelijke organisaties en bedrijven leveren een bijdrage aan het programma en de organisatie van het festival.