Datum:

Grote festivals starten Festivalhuis in oude Stadswinkel

De 4 belangrijkste (inter)nationale festivals in Nijmegen: de Wintertuin, Music Meeting, Go Short en InScience gaan 'samenwonen' in het Festivalhuis in de oude Stadswinkel. Door samen te werken in het Festivalhuis vergroten de festivals hun zichtbaarheid, kunnen ze gezamenlijk ondernemen op een centrale zichtlocatie en kunnen ze elkaar in kwalitatief opzicht versterken.

De gemeente Nijmegen, de stichting Festivalhuis en de 4 festivals tekenden hiervoor op 27 november een samenwerkingsovereenkomst.

5e festivalstad

Nijmegen is na Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht de 5e festivalstad van Nederland. De gezamenlijke huisvesting van de 4 belangrijkste festivals zorgt voor een bundeling van organisatiekracht, een betere organisatie en bundeling van kennis en ervaring op het gebied van  programmering, communicatie & marketing, fondsenwerving en productie. De gezamenlijke huisvesting moet ook leiden tot crossovers tussen de festivals zelf en zo het culturele klimaat in de regio verder inkleuren.

Wethouder Cultuur Noël Vergunst: "Met het Festivalhuis realiseren we een van de ambities uit de nieuwe cultuurvisie. Festivals zijn een belangrijke manier om nieuw publiek aan cultuur te verbinden. Het Festivalhuis bestaat uit de disciplines muziek, literatuur, film en wetenschap. Dat is een geweldige basis voor grensoverschrijdend werken aan nieuw aanbod. Nijmegen loopt daarmee voorop."

De verbouwing van de Stadswinkel tot Festivalhuis kan nu van start. Vanaf het festival Go Short in april 2020 is het Festivalhuis operationeel; in mei 2020 zijn de verbouwing en verhuizing gereed.