Datum:

Campagne ‘Geldzorgen? Laten we erover praten.’

Een echtscheiding, een ontslag, financiële onwetendheid of ziekte; het kan het begin zijn van grote geldzorgen. Het kan iedereen overkomen, ongeacht inkomen of het wel of niet hebben van een baan. Hoe eerder mensen hulp inschakelen, hoe makkelijker het is om geldproblemen op te lossen. Onder meer uit schaamte wachten mensen vaak tot geldproblemen hoog zijn opgelopen. Daarom start de gemeente op 20 oktober de campagne ‘Geldzorgen? Laten we erover praten.’ Dit is een vervolg op de campagne over geldzorgen uit 2019. Centrale boodschap: je bent niet de enige met geldzorgen. Erover praten is de eerste stap richting een oplossing.

Met de Geldzorgen campagne in 2019 verlaagden we de drempel voor het vinden van de juiste hulp bij de Financieel expert in de wijk. In de campagne van dit jaar vertellen Arnold (69 jaar), Walter (55 jaar), Lisa (22 jaar) en Patricia (40 jaar) over hun geldzorgen. Zij delen in deze video hoe ze geldproblemen kregen én wat hen hielp om weer overzicht en rust te krijgen. Met hun persoonlijke verhalen zijn zij straks door heel Nijmegen te zien, bijvoorbeeld in bushokjes en op social media.

Petra Molenaar: “Het is geweldig dat we deze campagne samen konden maken met ervaringsdeskundigen. Openheid brengt openheid. Schaamte, het zelf willen oplossen en niet de juiste hulp kunnen vinden, speelt mee waarom mensen lang wachten met aan de bel trekken. Een goede manier om geldzorgen zelf op te lossen, is juist te kijken wie je daarbij kan helpen. De hulp van de Financieel expert in de wijk is persoonlijk, geeft overzicht en een afspraak verplicht je tot niets.”

In oktober vorig jaar waren er in Nijmegen 6800 huishoudens met geregistreerde problematische schulden, blijkt uit het laatste onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is 7 % van alle huishoudens. Deze cijfers geven geen compleet beeld.  Er zijn ook huishoudens waarvan de schulden niet bekend zijn, bijvoorbeeld als ze een achterstand hebben bij een verhuurder of lenen van familie. en huishoudens zonder schulden maar wel met geldzorgen en een verhoogd risico. Begin 2020 waren de Nijmeegse cijfers 7140 en 7,4 %. Er is dus een voorzichtige positieve trend. De Nijmeegse cijfers liggen bovendien onder het Nederlandse gemiddelde van 8,3%. De meeste steden liggen boven het landelijke gemiddelde.

Wethouder Werk & Inkomen, Petra Molenaar: “Die cijfers willen we natuurlijk nog verder naar beneden krijgen. Geldzorgen hebben een grote impact op iemands leven. We gaan inwoners eerder helpen; deze campagne is een van de manieren om mensen in een vroeg stadium van geldzorgen te bereiken.”

De campagne loopt van 20 oktober 2021 t/m 20 januari 2022. 

Hulp bij geldzorgen?

Maak een afspraak met een Financieel Expert. U kunt ook bellen voor een afspraak met 024 - 329 80 01. Onze Financieel experts zitten verspreid over Nijmegen. Een afspraak is gratis en verplicht u tot niets.