Datum:

Gemeente en sportverenigingen sluiten overeenkomst

Dinsdag 17 december 2019 heeft de gemeente Nijmegen met een groot aantal Nijmeegse sportclubs een overeenkomst gesloten. In deze overeenkomst zijn afspraken vastgelegd over het naleven van de Drank- en Horecawet in de sportkantines.

In 2018 hebben Nijmeegse sportverenigingen een positieve proef uitgevoerd met zelfregulering in de sportkantines. Het ging hierbij om het schenken van alcohol aan minderjarigen. De burgemeester heeft daarna aan de clubs aangeboden een overeenkomst te sluiten om deze zelfregulering formeel vast te leggen. 14 sportclubs hebben de overeenkomst getekend.

Kern is dat het barbeleid van de verenigingen onafhankelijk wordt gemonitord. Hierbij wordt door feedback gestuurd op het juiste gedrag van de barmedewerkers. Voor de clubs valt hierbij wat te winnen, want wanneer zij het afgesproken nalevingspercentage halen, betaalt de gemeente de helft van de kosten van het monitoren. Verder krijgen de deelnemende clubs geen gewone controles van de gemeente. Hiermee worden boetes en andere maatregelen voorkomen. Daarbij geldt wel dat wanneer de resultaten niet goed zijn, de clubs terugvallen in het normale controlesysteem.

Burgemeester Bruls is blij met de overeenkomst: “Ik ben blij dat zoveel clubs hun verantwoordelijkheid pakken. Hierdoor kunnen we de per definitie schaarse controlecapaciteit gerichter inzetten. Ik heb er alle vertrouwen in dat deze overeenkomst goed zal gaan werken.”

De 14 deelnemende clubs zijn de voetbalclubs Oranje-Blauw, OSC, SCE, Blauw-Wit, Hatert, Orion, Brakkenstein, S.V. Nijmegen, Trekvogels, DVE-Trajanus en Kolping-Dynamo, de hockeyclubs QZ en NMHC en rugbyclub The Wasps.