Datum:

Zilveren Waalbrugspeld voor Giel Kok

De heer M.J.E. Kok (Giel) (83) is voorgedragen voor een Zilveren Waalbrugspeld voor zijn jarenlange bijdrage aan de sport in Nijmegen, met name op voetbalgebied.  

De heer Kok is sinds 1958 lid van voetbalvereniging Blauw-Wit.Begonnen als speler, veteranenspeler en uiteindelijk betrokken bij het organiseren binnen en buiten het bestuur van Blauw-Wit. 25 Jaar is hij voorzitter geweest en hij heeft een van de betere Nijmeegse amateurvoetbalclubs achtergelaten. Blauw-Wit is onder zijn voorzitterschap een stabiele, vitale club geworden. Na het 100-jarig bestaan is hij gestopt als voorzitter en werd hij benoemd tot erevoorzitter. De heer Kok heeft een hoog verantwoordelijkheidsgevoel en een even hoge arbeidsethos. De heer Kok heeft veel bijgedragen aan het ontwikkelen van een algemeen gedragen standaard op het gebied van Sportiviteit en Respect. De heer Kok zet zich nog steeds in voor Blauw-Wit. Hij als verenigingsvertegenwoordiger bij wedstrijden eerste elftal aanwezig, initiator van de Vrienden van Blauw-Wit, vertrouwenspersoon. Daarnaast heeft de heer Kok onlangs Walking Football opgezet waaraan wekelijks meer dan 30 personen deelnemen.  

Vanaf 2004 neemt hij deel aan de Fairplay commissie Nijmeegse voetbalclubs (19 verenigingen zijn hier lid van). Dit is in 2010 overgegaan in de Regionale Fairplaycommissie (Arnhem, Nijmegen en Maas en Waal). In deze laatste periode is de ‘rode knop’ ingesteld – een meldpunt voor ongepaste gedragingen op en rond het voetbalveld. Sinds enkele jaren is Nijmegen verder gegaan onder de noemer ‘Veilig Sportklimaat’, resulterend in de stuurgroep ‘Sportplezier’. Door een samenwerkingsverband met NEC Doelbewust zijn er nu bij de ingangen van de voetbalvelden borden geplaatst met gewenste gedragsregels voor wedstrijdbezoekers.
Sinds 2005 is de heer Kok ook lid van de BV Voetbal Nijmegen – doel is sportstimulering, kwaliteit jeugdkader, fairplay gedragscode en schaalvoordelen. Vanuit deze BV is in 2014 de FAN opgericht als rechtspersoon. De heer Kok is secretaris/penningmeester en een van de oprichters van de FAN. FAN behartigt de gemeenschappelijke belangen van de leden.  

De heer Kok is niet alleen bezig met aan voetbal gerelateerde zaken: hij is als surveillant bij de HAN actief, organiseert inmiddels al 46 jaar de avondvierdaagse Brakkenstein voor ouderen en rolstoelgebruikers, koorlid binnen de kerkgemeenschap en actief binnen carnavalsvereniging De Platte Knip.  

Burgemeester Bruls reikte de Zilveren Waalbrugspeld uit aan de heer Kok op maandag 24 juni 2019 om ± 19.45 uur. De uitreiking vond plaats tijdens de afscheidsvergadering van de heer Kok bij de Federatie van Amateurvoetbalverenigingen Nijmegen (FAN), d’Almarasweg 26, Nijmegen (kantine voetbalvereniging Kolping-Dynamo).