Datum:

Herdenking bombardement op Nijmegen zonder publiek

Op dinsdag 22 februari herdenkt Nijmegen het bombardement op Nijmegen. Het is dan 78 jaar geleden dat Nijmegen getroffen werd. De traditionele herdenkingsplechtigheden zijn ook dit jaar niet mogelijk door de coronamaatregelen. De herdenking is dit jaar helaas zonder publiek. 

Op 22 februari 1944 werd Nijmegen getroffen door een enorm bombardement. De historische binnenstad werd grotendeels verwoest en 800 mensen verloren hun leven. Elk jaar staat Nijmegen stil bij deze tragedie. Ook dit jaar wordt hierbij stil gestaan, want herdenken is en blijft belangrijk.

De herdenking van het bombardement zal op 22 februari door RN7 vanaf 13.00 uur worden uitgezonden op tv. Dit maakt het in zekere zin tóch mogelijk dat iedereen bij deze herdenking, die zoveel voor de stad betekent, aanwezig kan zijn, zij het vanuit huis. Ook is de uitzending te volgen via Facebook en YouTube van de gemeente Nijmegen.

Het programma bevat onder andere de verhalen van de torenwachters van de St. Stevenskerk die toen op wacht stonden, bijdragen van leerlingen van de Montessorischool en toespraken van vertegenwoordiger van de Amerikaanse ambassade en burgemeester Bruls. Om exact 13.28 uur luiden de kerkklokken en wordt 2 minuten stilte in acht genomen. Daarna zal burgemeester Bruls namens iedereen die zich betrokken voelt een krans leggen.