Datum:

Herdenking bombardement op Nijmegen

Op zaterdag 22 februari vindt de jaarlijkse herdenking van het bombardement op Nijmegen plaats. Het is dan 76 jaar geleden dat Nijmegen getroffen werd. De herdenkingsplechtigheden vinden plaats in de Petrus Canisiuskerk en bij het monument De Schommel aan het Raadhuishof.

Op 22 februari 1944 werd Nijmegen getroffen door een enorm bombardement. De historische binnenstad werd grotendeels verwoest en 800 mensen verloren hun leven. Elk jaar staat Nijmegen stil bij deze tragedie. De officiële herdenking zaterdag 22 februari vindt plaats tussen 12.00 en 14.00 uur.

Programma

12.00 uur: gebedsdienst in de Petrus Canisiuskerk in de Molenstraat. Hier zullen onder andere burgemeester Bruls, minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en Deputy Chief of Mission U.S. Embassy Marja Verloop en Colonel David Sears van de Amerikaanse ambassade aanwezig zijn. 
Om ongeveer 12.40 - 12.45 uur loopt het gezelschap gezamenlijk naar De Schommel aan het Raadhuishof. Om 13.00 uur start hier de officiële herdenking. Sprekers hier zijn:

  • Burgemeester Bruls
  • Deputy Chief of Mission U.S. Embassy Marja Verloop  
  • Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid 
  • Bart Janssen leest een fragment voor uit zijn boek 'Het verdriet van Nijmegen'
  • Kinderen van het Montessori College dragen gedichten voor

Om exact 13.28 uur luiden de kerkklokken en wordt 2 minuten stilte in acht genomen. Hierna delen leerlingen van de basisschool Montessori Nijmegen kaarten uit aan het publiek. Aansluitend worden er kransen gelegd. De kinderen van het Montessori-onderwijs helpen bij de kranslegging. Na afloop is er een samenzijn in de hal van het stadhuis.

Gelijktijdig met de herdenking bij De Schommel is er om 13.15 uur een herdenkingsplechtigheid op de begraafplaats Daalseweg. Hier liggen veel slachtoffers van het bombardement begraven. Na afloop is hier een informele ontvangst in de Lutherse kerk, Prins Hendrikstraat 79. Om 15.30 uur onthult wethouder Noël Vergunst een monument ter herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog die hier zijn begraven.

Bekijk de uitnodiging (pdf, 609 kB).