Datum:

Historische archieven gemeente Mook en Middelaar nu in Nijmegen

Op 5 november 2018 zijn de historische archieven van de gemeente Mook en Middelaar officieel overgebracht naar het archief in Nijmegen. De archieven zijn nu op te zoeken bij het Regionaal Archief Nijmegen (RAN).

Vandaag hebben burgemeester Gradisen en gemeentesecretaris Smits-de Kinkelder van de gemeente Mook en Middelaar de archieven van de gemeente Mook en Middelaar en voorgangers officieel overgedragen aan het RAN. Met de 'overbrenging' zijn vijf archieven met een omvang van ruim 100 meter ondergebracht in het archief in Nijmegen. Het merendeel betreft het archief van de gemeente Mook en Middelaar en voorgangers (1795 - 2000). Verder zijn ook het archief van de Schepenbank Mook (1644 - 1790)en de Schepenbank Middelaar (1792 - 1796)overgebracht. Evenals het Burgerlijk Armbestuur van Mook en Middelaar (1732 - 1964) en het Bouwarchief van de gemeente Mook en Middelaar (1937 - 1976).

Akte

Opvallend aan het archief van de gemeente Mook en Middelaar zijn de vele verschillende hogere overheden waar deze plaatsen mee te maken hebben gehad. Hierdoor zijn in het archief zowel Duitse, Franse als Nederlandse bronnen te vinden in een kort tijdsbestek. Een voorbeeld hiervan is een Duitse akte uit 1781 over een geldlening, voorzien van het zegel van Mook.

Op de website

Iedereen kan deze archieven thuis doorzoeken via de digitale studiezaal van het Regionaal Archief Nijmegen. De archiefstukken zelf zijn tijdens openingstijden te bekijken in de studiezaal, Mariƫnburg 27 in Nijmegen.