Datum:

Kastanjes Raadhuishof krijgen extra verzorging

De kastanjebomen op het Raadhuishof in centrum Nijmegen krijgen extra bladbemesting en voedingsstoffen in de bodem. De conditie van de bomen gaat namelijk achteruit blijkt uit onderzoek.

Op de Raadhuishof staan 2 prachtige grote kastanjebomen en 1 kleine kastanjeboom. Deze bomen zijn van monumentaal belang en hebben tegelijk nog een extra betekenis. De bomen vertellen mede het verhaal van het bombardement op 22 februari 1944 en de directe gevolgen voor de kleuterschool met veel (jonge) slachtoffers. 

De conditie van de bomen gaat achteruit. Daarom heeft de gemeente Nijmegen de bomen laten onderzoeken. Uit die onderzoeken is gebleken dat de bodem steeds slechter wordt. De bomen kunnen hier onvoldoende voeding uit opnemen. Als er niets aan gedaan wordt is het zeer waarschijnlijk dat hier over 15 jaar geen gezonde oude bomen meer staan.
Gemeente Nijmegen gaat verder met onderzoeken hoe de groeiplaats van deze bomen structureel verbeterd kan worden. Daarnaast treffen we op korte termijn maatregelen. Deze bestaan uit bladbemesting toedienen en voedingsstoffen in de bodem aanbrengen. Bij de bladbemesting wordt een vloeibare en biologische meststof op basis van zeewieren over het blad gespoten. Dit gebeurt bij windstil weer als de terrassen en winkels dicht zijn. Ook halen we de feestverlichting weg.
De voedingsstoffen worden met behulp van lucht in de bodem geblazen onder de bomen. Hierdoor wordt zuurstof en voeding aan de bodem toegevoegd. Het bodemleven krijgt hierdoor meer kansen en kan de bomen helpen om voldoende water en voedingsstoffen op te nemen.

De werkzaamheden uitgevoerd in de periode tussen dinsdagochtend 27 juli en vrijdagochtend 30 juli.