Datum:

Koninklijke onderscheiding voor drs. W.P.H. (Wiel) Lenders (68)

Burgemeester Bruls reikte op vrijdag 19 april 2024 een Koninklijke onderscheiding uit aan de heer drs. W.P.H. (Wiel) Lenders (68).

De heer Lenders was 26 jaar directeur van het Vrijheidsmuseum in Groesbeek, dat voor jong en oud het grensoverschrijdende en multi perspectieve verhaal vertelt van Oorlog en Vrijheid zonder Grenzen. Daarnaast was hij directeur van het Infocentrum WO2 Nijmegen.

De heer Lenders studeerde Geschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen en museologie-vakken aan de Universiteit Leiden. Na zijn afstuderen werkte hij bij de HAN Hogeschool Nijmegen en de universiteit Groningen. Hij is auteur en redacteur van verschillende publicaties op het gebied van de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en Europese integratie en betrokken bij verschillende internationale Europese projecten.

In 2004/2005 was de heer Lenders de drijvende kracht achter het Interreg-project '60 jaar vrijheid, waarbij duidelijk werd hoe groot het leed ook aan de andere kant van de grens is geweest. 

Ook in groter Europees verband is de heer Lenders actief.  In 2008 was hij medeoprichter van de Liberation Route Europe (LRE), de internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.