Datum:

Koninklijke onderscheiding voor meneer L. Vrijdag

De heer L. (Ludovicus, roepnaam Ludo) Vrijdag (76) ontvangt vrijdag 14 februari 2020 de versierselen behorende bij zijn benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij ontvangt de Koninklijke onderscheiding voor zijn verdiensten in de oude muziek.

De heer Vrijdag heeft een enorme staat van dienst maar het begon allemaal met de oprichting van het ensemble Cappella Pratensis. Hiervoor was hij lange tijd zakelijk en artistiek leider.

De heer Vrijdag was onvermoeibaar en een zeer stimulerende collega en leider van vele masterclasses en projecten Oude Muziek, zowel in binnen als buitenland.

Ook speelde hij een belangrijke rol binnen de samenwerkingsverbanden van korenorganisaties en kinderkoren. Zijn cultuurhistorische kennis is enorm en hij weet ook zijn omgeving hier enthousiast voor te maken. Dit stimuleert hen allemaal enorm.

Maar de heer Vrijdag is ook zelf een zangtalent en heeft vaardigheden als docent. Hij heeft zijn kennis, roeping en enthousiasme ingezet voor de professionele- en amateurkunst in zowel binnen als buitenland.

De heer Vrijdag was met zijn liefde voor de oude muziek, gecombineerd met zijn creativiteit en organiserend vermogen, een motor van vele producties. Zeker noemenswaardig en opvallend is ook zijn betrokkenheid bij amateurzangers. Via één van zijn vele projecten, het ensemble Ariosto, wist hij  als zangdocent de link te leggen tussen professionele musici en de betere amateurs.

De heer Vrijdag heeft door zijn vele initiatieven en bijdragen voor de klassieke vocale muziek uit de Renaissance, zeer veel betekend voor dit genre. Buiten zijn artistieke en muzikale competenties had hij ook de gave om op juiste wijze subsidies te verwerven en fondsen en donaties binnen te halen. De heer Vrijdag weet als geen ander mensen met beoogde kwaliteiten samen te brengen en een situatie en sfeer te creëren waar mensen het beste van zichzelf kunnen inzetten.

De heer Vrijdag heeft de afgelopen jaren daarnaast ook functies bekleed als productieleider bij de Stichting ter bevordering van de Nederlandstalige koormuziek, koorconsulent, dirigent, initiatiefnemer van concerten en 14 jaar lang muzikaal leider en zanger bij Summer school De Stemsleutel.