Terras inrichten tijdens coronamaatregelen

U wilt als horecaondernemer graag uw terras inrichten met overkappingen zoals parasols en terrasschermen. U heeft al een terrasvergunning. Op deze pagina leest u wat u zonder omgevingsvergunning neer kunt zetten.

Wat u moet weten

  • U kunt zonder omgevingsvergunning kiezen voor de inrichting van een gevelterras en/of een eilandterras. Zie de kopjes ‘gevelterras’ en ‘eilandterras’.
  • U mag aan maximaal 3 zijden schotten plaatsen, zoals terrasschermen. Hierbij telt bij het gevelterras ook de zijde van de gevel mee. De schermen mogen niet permanent aan de grond bevestigd zijn.
  • Kiest u voor terrasschermen in combinatie met een parasol? Dan moet er 50 cm tussen de bovenkant van de schermen en de onderkant van de parasol zitten voor ventilatie van frisse lucht.
  • Een terras met aan meer dan 3 zijden terrasschermen in combinatie met een parasol, wordt gezien als binnenruimte. De regels gelden zolang de coronamaatregelen van kracht zijn en kunnen veranderen wanneer de landelijke richtlijnen veranderen.
  • In uw terrasvergunning staan de gebruikelijke regels. Deze gelden nog steeds. 

Gevelterras

Bij een terras dat direct aan de gevel is bevestigd mogen er maximaal er aan 2 zijden schotten geplaatst worden, zoals terrasschermen. De schermen moeten haaks aan de gevelzijde staan. Staan er ook parasols? Dan moet er 50 cm tussen de parasol en de schermen zitten voor ventilatie.

Eilandterras

Bij een terras, dat niet direct aan de gevel zit en een looproute ertussen heeft, mogen er aan 3 zijden schotten geplaatst worden, zoals terrasschermen. Staan er ook parasols? Dan moet er 50 cm tussen de parasol en de schermen zitten voor ventilatie.

Vergunning aanvragen

Wilt u iets anders plaatsen dan niet aan de grond bevestigde parasols, terrasschermen en terrasverwarming? Vraag dan een omgevingsvergunning aan bij de ODRN. De ODRN geeft voorrang aan deze aanvragen. De snelheid van de procedure hangt ook af van de volledigheid van de aanvragen: hoe vollediger hoe sneller. Op de site van de ODRN kunt u lezen welke stukken u aan moet leveren bij de aanvraag en waar u terecht kunt voor meer informatie.  Aan een vergunningsaanvraag zitten kosten verbonden (leges).