Waterkwaliteit

Informatie en tips over het oppervlaktewater dat geen officieel zwemwater is.

Blauwalg en roodalg

Er is blauwalg gevonden in 

  • Spiegelwaal (17 juli 2019)
  • Winkelsteeg (5 juli 2019)
  • Neerbosch / O.C. Huismanstraat (5 juli 2019)

Er is roodalg gevonden in 

  • Geerkamp 
  • Wollewei vijver
  • Waterpartij ten noordoosten van het Uilenbosje

Wat is blauwalg?

Blauwalg is een bacterie die giftige stoffen produceert die bij inname schadelijk kunnen zijn. De blauwalg lijkt op een olieachtige laag die op het water ligt. Blauwalg kan ontstaan in een periode met hoge temperaturen.
Als je in aanraking komt met blauwalgen of als je die bij het zwemmen binnenkrijgt, kun je last krijgen van irritaties aan je ogen of huid. Andere klachten zijn hoofdpijn, maag- en darmklachten en in sommige gevallen zelfs grotere gezondheidsproblemen. Ben je in aanraking gekomen met blauwalgen, spoel je dan goed af onder de douche. Ook honden en kinderen kunnen erg last krijgen van blauwalgen; laat je hond of kind daarom niet in water zwemmen wanneer daar blauwalgen zijn. Roodalg is vergelijkbaar met blauwalg.

Meer informatie: bit.ly/blauwalg024

Botulisme  

Een sterke aanwijzing voor botulisme zijn dode vogels en vissen.

Voorkom contact met dit water  

Het meest voorkomende type botulisme is alleen gevaarlijk voor watervogels en vissen. Het is echter vaak moeilijk om vast te stellen om welk type het precies gaat. Daarom raden we aan water waar dode dieren in of bij zijn, niet aan te raken. Was uzelf, uw kinderen en huisdieren goed na contact met het water. Drink geen vijver/slootwater en vermijd contact met dode of zieke dieren. Het risico op besmetting is dan heel erg klein. Het is warm weer en het water is geen zwemwater, dat betekent dat u eigenlijk altijd voorzichtig moet zijn met dit water.   

Bent u toch bang voor besmetting?  

Houd dan symptomen in de gaten zoals: braken, verdunde ontlasting of constipatie, dubbelzien, koorts, slapheid, hangende ogen en moeite met slikken. Raadpleeg altijd uw huisarts bij een vermoeden van besmetting. Meer informatie vindt u op de site van het RIVM en het Waterschap Rivierenland. 

Zieke en dode dieren melden  

Botulisme kan zich ook verspreiden via vogels en vissen die ziek zijn. Wanneer u zieke of dode vogels en vissen ziet op andere locaties wil de gemeente dit graag zo snel mogelijk weten.
Bel dan naar het algemene nummer (14 024) en meld wat u gezien heeft met de exacte locatie (met een huisnummer of ander herkenningspunt).  
De gemeente kan dan meteen de Dar inzetten om de kadavers te ruimen en de dierenambulance bellen om de zieke dieren te verzorgen. Het is belangrijk niet zelf de dieren op te ruimen. Er is toch een kleine kans op besmetting en de Dar en Dierenambulance zijn gespecialiseerd om hier veilig mee om te gaan.