Deelvervoer

Op zoek naar een schone manier van reizen? Maak dan gebruik van deelvervoer. In de gemeente Nijmegen hebben we verschillende aanbieders van deelfietsen, deelauto’s en deelscooters. Zorg dat u de app van uw favoriete aanbieder hebt geïnstalleerd en u bent zo op weg. 

  Hoe werkt het? 

  1. Bepaal welk type deelvervoer u nodig hebt: deel(bak)fiets, deelscooter of deelauto
  2. Kijk op de website van de aanbieder. Download de app van de aanbieder om gebruik te maken van het voertuig
  3. Maak een account aan
  4. Volg de instructies van de aanbieder voor het reserveren, openen en gebruiken van het voertuig

  Aanbieders deelfiets

  Elektrische deel(bak)fiets

  • Bolt: 200 elektrische deelfietsen op verschillende locaties 
  • Deelfiets Nederland: 23 elektrische deelfietsen op vaste locaties
  • Cargoroo: 19 elektrische bakfietsen op vaste locaties

  Elektrische deelscooter

  • Check: elektrische deelscooters 
  • Felyx: elektrische deelscooters 

  Aanbieders deelauto

  • Amber: elektrische deelauto’s die je in de ene stad kunt ophalen en in de andere stad weer mag neerzetten/achterlaten.
  • Greenwheels: 45 deelauto's staan op een vaste parkeerplaats. 
  • MyWheels: 33 deelauto's. Sommige auto's staan op een vaste parkeerplaats, andere zijn zone-based. Bij zone-based zet je de auto steeds ergens in hetzelfde gebied terug. Bijvoorbeeld 5 straten in de buurt waar u woont. 
  • SnappCar: mensen bieden hun eigen auto aan als deelauto. SnappCar is een platform om vraag en aanbod bij elkaar te brengen.

  eHubs

  In een hub vindt u verschillende typen (deel)vervoer bij elkaar. Denk aan een fiets, bakfiets, scooter, of auto. Dat kan ook in combinatie met een treinstation of bushalte zijn. In Nijmegen zijn er meerdere eHubs, waar elektrisch deelvervoer wordt aangeboden.  

  Voordelen van deelvervoer

  Betalen bij gebruik

  Met een deelauto betaalt u geen wegenbelasting, verzekering of garagekosten. U betaalt alleen wanneer u deelvervoer gebruikt. Dit is vaak goedkoper dan een auto voor de deur die u niet dagelijks gebruikt. 

  Meer ruimte in de straat

  Hoe meer mensen kiezen voor deelvervoer in plaats van eigen vervoer, hoe meer ruimte er overblijft in de stad. Voor bijvoorbeeld groen of speelplekken.

  Schonere lucht

  Meer deelvervoer betekent minder uitstoot van privéauto’s. Daarnaast zijn alle deel(bak)fietsen, deelscooters en veel deelauto's elektrisch. Dat scheelt elk jaar een hoop uitstoot in onze stad en omgeving.

  Overlast

  Heeft u overlast van een deelvoertuig, bijvoorbeeld dat u er niet meer langs kunt? Dan kunt u dit doorgeven aan de vervoerder/aanbieder. De contactgegevens staan op het voertuig en op de website van de aanbieder. Zij pakken de melding op en zorgen dat het voertuig verplaatst wordt. Wij hebben hierover afspraken gemaakt met de aanbieders dat de doorgang op een stoep vrij moet blijven.