Jonas goed op weg door Nijmegen

Hij studeert elektrotechniek aan het ROC en woont in Malden. Vier dagen in de week fietst Jonas Ruta (18) over het RijnWaalpad op en neer naar zijn stage in Arnhem. Daar werkt hij in een klein bedrijf mee aan het ontwikkelen van spellen voor kinderen met een beperking.­­

"Het RijnWaalpad is breed en recht. Je kunt goed doorfietsen en hoeft geen gekke manoeuvres uit te halen."

Om zeven uur ’s ochtends vertrekt hij op een gewone stadsfiets van huis. Ongeveer een uur en tien minuten later komt Jonas aan op zijn stageadres en eet een paar boterhammen. Want het fietsen kost aardig wat energie en dat merkt hij. Toch wil hij niet anders. Het is een uitdaging om zoveel mogelijk op de fiets te doen en de files voorbij te rijden. Alleen als het heel hard regent of het KNMI code oranje geeft, pakt hij de trein. Maar dan fietst hij wél naar het station.

"Op de heenweg spaar ik energie. Op de terugweg ga ik zo hard ik kan. Mijn record is een gemiddelde van 28 kilometer per uur."

Het liefst gaat Jonas over het RijnWaalpad, de snelfietsroute tussen Nijmegen en Arnhem. Daarop kan hij lekker doortrappen. Nog een maandje en dan is hij klaar met zijn stage en voorlopig fietsforens af. Hij heeft veel respect gekregen voor mensen die jaar in jaar uit naar hun werk fietsen. Zelf zal hij de fiets ook niet laten staan: in zijn vrije tijd is hij namelijk een fervent wielrenner en mountainbiker.

Hoe zijn mensen op weg door Nijmegen? Het verhaal van Jonas is onderdeel van een serie verhalen in het kader van NijmegenGoedOpWeg.nl