Onthulling literair baken Marijke Hanegraaf

Het gedicht ‘Oversteken’ van Marijke Hanegraaf wordt literair baken.

Op vrijdag 20 september vindt om 19.00 uur de onthulling plaats bij Hotel Nimma aan de Weurtseweg 478 in Nijmegen. Dit gebeurt voorafgaand aan de Sunset March op stadsbrug De Oversteek, die de dichter dan met de aanwezigen wil meelopen. De mars is een dagelijks eerbetoon aan de geallieerde militairen die op 20 september 1944 tijdens Market Garden vlakbij deze plaats de Waal zijn overgestoken. ‘Oversteken’ van Marijke Hanegraaf roept deze bevrijdingsactie in herinnering.

Marijke draagt bij de onthulling haar gedicht voor in het Nederlands en geeft er een korte toelichting bij. Een medewerker van Radboud in'to Languages draagt het gedicht voor in het Engels. Han Arends, trompettist van fanfareorkest N.A.G. uit Weurt, levert een muzikale bijdrage. 

Tweetalig baken

De Werkgroep Literaire Bakens Nijmegen heeft Hotel Nimma als locatie gekozen, omdat het bij De Oversteek ligt. Het 25ste baken dat de werkgroep realiseert, verschijnt bij Nimma ook in een Engelse vertaling van Radboud in’to Languages. Vanwege de bijzondere gelegenheid precies 75 jaar na de Waal Crossing ontvangen de aanwezigen bij de onthulling een kaart waarop zowel het oorspronkelijke gedicht als de vertaling staat.  

Marijke Hanegraaf (1946) was in 2013-2014 stadsdichter van Nijmegen. Zij heeft in die functie ‘Oversteken’ geschreven voor de opening van stadsbrug De Oversteek in november 2013. De ruim twintig gedichten die zij als stadsdichter heeft gepubliceerd, zijn verzameld in Stadsgedichten (2015). Van Hanegraaf, die op haar 55ste debuteerde, zijn daarnaast vier bundels bij uitgeverij De Arbeiderspers verschenen waaronder Ergens slapen de anderen uit 2016. 

Meer over Marijke Hanegraaf op haar website.