Dossier #oogvoorelkaar

In de mini-serie #oogvoorelkaar delen we portretten van mensen uit Nijmegen. Mensen met een bijzonder verhaal. Hun verhalen gaan over leven met of psychische klachten of een ziekte. En ze gaan over hoe belangrijk de mensen om je heen zijn en hoe je ondanks je situatie tóch doorgaat.

Met #oogvoorelkaar willen we mensen stimuleren om open te zijn over hun psychische klachten en op tijd hulp te zoeken, om te voorkomen dat die klachten erger worden. Ook willen we het taboe rondom psychische klachten doorbreken.

De portretten zijn opgenomen in het voorjaar van 2020. Na de zomer volgen er meer.

Linda 

Linda werkt als acteur en trainer in verpleegtehuizen. Daar traint zij zorgmedewerkers om met dementie om te gaan. Ook haar 89-jarige moeder heeft dementie. “Ik doe mijn best om onze samenleving dementievriendelijker te maken. Ook voor mijn moeder”. Lees het verhaal van Linda en lees meer over het herkennen van dementie en hulp vragen of bieden.

Saskia

"Mensen met psychische problemen wíllen wel, maar ze kúnnen niet", vertelt Saskia. Zij kampt met autisme en ADHD. “Dat is als water en vuur in mijn hoofd.” Saskia wil zo veel mogelijk mensen laten begrijpen hoe het is om te leven met een mentale kwetsbaarheid.’ Lees het verhaal van Saskia en lees meer over hulp vragen en bieden.

Ron

Ron vecht al een groot deel van zijn leven tegen depressies. Nu helpt hij, samen met zijn vrouw, andere mensen met een psychische kwetsbaarheid én hun naasten. ‘Want hoe zwaar het leven met depressie kan zijn, het biedt ook mogelijkheden om andere mensen te ondersteunen.’ Lees het verhaal van Ron.

Jenneke

Jenneke vertelt hoe zij hulp zocht bij een depressie en hoe ze daarvan opknapte. Daarbij geeft Jenneke aan dat zij veel aan een collega heeft gehad. Zij hielp Jenneke bij het ziekmelden toe het niet meer ging. ”Ik had toch zo’n drive van… Je gaat naar je werk, je doet gewoon je werk en basta, verder niets mis. Dat was wel mis.  Ik vind het belangrijk dat we ook op de werkvloer goed op elkaar letten. Dat zou ik mee willen geven, oogje in het zeil voor iedereen.” Bekijk het filmpje van Jenneke.

Marieke

Marieke kreeg tijdens haar burnout te maken met depressies en psychoses. Marieke geeft aan dat het haar helpt om haar ervaringen te delen. “Toen ik voorzichtig opener werd, en zo de mensen uitkoos die ik wilde gaan vertrouwen, voorzichtig een beetje gaan polsen of het ook veilig was. Ik merkte dat ik daar zelf heel erg van opknapte. Daar werd ik sterker van. “ Bekijk het filmpje van Marieke.

Mariska

"Ik heb autisme en hooggevoeligheid. Op een bepaald moment dacht ik, het is niet alleen maar allemaal vervelend, zo'n diagnose.” Bekijk het filmpje van Mariska.

Ilse 

Dit is het verhaal van Ilse. Ilse werkt als muziektherapeut met mensen met dementie. “Waar andere dingen wegvallen of worden aangetast door de Alzheimer, is dat bij het muzikale brein niet.” Bekijk het filmpje van Ilse

Astrid

Astrid Verbiest werkt voor Ixta Noa (Bijdragers aan positieve gezondheid). Astrid is als kind altijd al wat gevoelig geweest en ontwikkelde in haar pubertijd angsten. Ze heeft veel hobby’s die haar goed doen. Haar boodschap:  “Als je iemand kent in je omgeving die het een beetje moeilijk heeft, geef dan mee: je bent geen zeur, zoek hulp en ik ben er voor je.”
Bekijk het filmpje van Astrid.