Dossier #oogvoorelkaar

In de mini-serie #oogvoorelkaar delen we portretten van mensen uit Nijmegen. Mensen met een bijzonder verhaal. Hun verhalen gaan over leven met een beperking, ziekte of mentale klachten. En ze gaan over hoe belangrijk de mensen om je heen zijn en hoe je ondanks je situatie tóch doorgaat.

Met #oogvoorelkaar willen we mensen stimuleren om open te zijn over hun psychische klachten en op tijd hulp te zoeken, om te voorkomen dat die klachten erger worden. Ook willen we het taboe rondom psychische klachten doorbreken.

Nieuwe serie portretten 2021

De komende weken in het voorjaar van 2021 plaatsen wij weer een nieuwe serie portretten. 

Lars

Lars is 26 jaar en geboren en getogen in Nijmegen. Hij heeft sinds zijn 13e jaar last van psychische problemen. Over deze problemen heeft hij een presentatie gemaakt en inmiddels geeft hij gastlessen op scholen. "In september ga ik de opleiding ervaringsdeskundigheid volgen om de afgelopen negatieve jaren om te zetten in positiviteit." Bekijk het filmpje van Lars.

Jacqueline

Dankzij de diagnose ‘bipolaire stoornis type II’ heeft Jacqueline (57) zichzelf onlangs beter leren kennen. “Nu ik weet dat ik ziek ben, geeft mij dat meer rust. Tegelijkertijd gebruik ik mijn creativiteit als uitlaatklep. Als kunstenares blijf ik op een creatieve zoektocht, waar ik andere mensen met een kwetsbaarheid graag in meeneem.”
Lees het hele verhaal van Jacqueline.

Renske

Renske is 26 jaar en heeft al sinds haar 13e verschillende psychische klachten. Op de lagere school begonnen al wat problemen te spelen. Zij geeft aan dat het belangrijk is om op tijd hulp te vragen. “Ik heb best lang met dingen rondgelopen en dat is best zonde. Belangrijk is naar dingen te zoeken die je wel kunt. Leren leven met wat je hebt.” Bekijk het filmpje van Renske 

Ilja 

Ilja kreeg toen ze 30 jaar was de diagnose bipolaire stoornis, maar met medicijnen kon zij jaren een stabiel leven leiden. “Door een schouderontsteking kreeg ik prednison. De pijn was weg, maar ik sloeg door naar de andere kant en kreeg een zware psychose. Dat heeft 2 jaar geduurd. Een ding wat mij enorm raakte was dat de achterbuurvrouw toen ik net thuis was mij een appje stuurde :  Ilja morgen gaan we samen koffiedrinken aan de Waaldijk. Ze is me gewoon op komen halen. Ik realiseer me nu hoe bizar belangrijk dat is geweest voor mij.”  Bekijk het filmpje van Ilja

Eelco

Na een goede carrière kwam Eelco door de bankencrisis in 2008 in een lastige periode met hoge schulden en veel stress. Ín die tijd werd hij ziek en kreeg hij de diagnose psychosegevoeligheid. In zijn verhaal geeft hij aan dat je mensen die psychotisch zijn en stemmen hoort serieus moet nemen. "Zij zien op dat moment een andere werkelijkheid. Er tegenin gaan heeft geen zin. Ga aan dezelfde kant van de tafel zitten en toon begrip en een luisterend oor.” Bekijk het filmpje van Eelco

Richard en Marion

Dit is het verhaal van het echtpaar Richard en Marion.  Hun leven is veranderd, doordat Richard een herseninfarct heeft gekregen. Maar samen hebben ze het toch nog heel goed. Richard probeert met zijn handicap om te gaan zo goed als het kan.  Zijn motto is geef nooit op, altijd doorgaan. “Het is niet altijd makkelijk”, vertelt Marion. “Maar we maken er elke dag iets van.” Bekijk het filmpje van Richard en Marion

Birgit

Birgit ziet er anders uit. Dat komt omdat zij spastisch is door zuurstofgebrek bij de geboorte. “Vaak als andere mensen mij zien, denken ze dat mijn leven zwaar is, maar ik heb het hartstikke goed.” Bekijk het filmpje van Birgit

Anneke

Anneke kreeg ooit het label persoonlijkheidsstoornis. Nu maakt zij het onderwerp bespreekbaar. “ Dat er gewoon even iemand met je meekijkt, dat heeft toen echt heel veel voor me betekend. Het was dat zetje dat me geholpen heeft om te zeggen: oké, ik ga het nog een keertje aanpakken.” Bekijk het filmpje van Anneke.

Moniek

Voor Moniek (47) brengt haar autisme en adhd naast beperkingen ook veel goeds. Ze is creatief, goed met taal en kan zich met veel enthousiasme helemaal vastbijten in een opdracht. ‘Daartegenover staat dat ik merk dat het soms lastig communiceren is tussen mij en andere mensen. Er is veel onbegrip over autisme. Daarom roep ik anderen op om niet af te haken als je iemand met autisme spreekt. Alleen door met elkaar in gesprek te blijven, kunnen we elkaar gaan begrijpen.’ Lees het hele verhaal van Moniek.

Marja

Al haar hele leven kampte Marja (65) met een bipolaire stoornis. Zware depressies en zeer vrolijke buien wisselden elkaar af. Het kostte haar twee huwelijken en zette ook de relatie met haar twee kinderen op het spel. Gelukkig gaat het nu beter. ‘Ik ben sinds kort oma, de band met mijn kinderen is beter geworden en ik put veel kracht uit het geloof. Ik sta weer volop in het leven.’ Lees het hele verhaal van Marja.

Rens

Rens (40) heeft epilepsie en autisme. Ook is hij een van de meest sociale mensen die je je kunt voorstellen. "Ik móét mensen om mij heen hebben. Daarom doe ik veel vrijwilligerswerk en trek ik er met vrienden vaak op uit. Bijvoorbeeld om te wandelen of te reizen. Ook in coronatijd doe ik zoveel mogelijk dingen die wél mogen. Ik kan het iedereen aanraden." Lees het verhaal van Rens

Bianca

Bianca is coördinator Onderwijs en Inzet Eigen Ervaring bij het Zelfregiecentrum in Nijmegen. 
"Mijn blindheid is het eerste dat andere mensen zien. Maar wat ze niet weten is dat ik werk, zing in een koor, kook, een relatie en lieve vrienden en familie om mij heen heb. Ik ben veel meer dan alleen blind. Dát laat ik graag aan iedereen zien." Lees het verhaal van Bianca. 

De portretten van 2020

Linda 

Linda werkt als acteur en trainer in verpleegtehuizen. Daar traint zij zorgmedewerkers om met dementie om te gaan. Ook haar 89-jarige moeder heeft dementie. “Ik doe mijn best om onze samenleving dementievriendelijker te maken. Ook voor mijn moeder”. Lees het verhaal van Linda en lees meer over het herkennen van dementie en hulp vragen of bieden.

Saskia

"Mensen met psychische problemen wíllen wel, maar ze kúnnen niet", vertelt Saskia. Zij kampt met autisme en ADHD. “Dat is als water en vuur in mijn hoofd.” Saskia wil zo veel mogelijk mensen laten begrijpen hoe het is om te leven met een mentale kwetsbaarheid.’ Lees het verhaal van Saskia en lees meer over hulp vragen en bieden.

Ron

Ron vecht al een groot deel van zijn leven tegen depressies. Nu helpt hij, samen met zijn vrouw, andere mensen met een psychische kwetsbaarheid én hun naasten. ‘Want hoe zwaar het leven met depressie kan zijn, het biedt ook mogelijkheden om andere mensen te ondersteunen.’ Lees het verhaal van Ron.

Jenneke

Jenneke vertelt hoe zij hulp zocht bij een depressie en hoe ze daarvan opknapte. Daarbij geeft Jenneke aan dat zij veel aan een collega heeft gehad. Zij hielp Jenneke bij het ziekmelden toe het niet meer ging. ”Ik had toch zo’n drive van… Je gaat naar je werk, je doet gewoon je werk en basta, verder niets mis. Dat was wel mis.  Ik vind het belangrijk dat we ook op de werkvloer goed op elkaar letten. Dat zou ik mee willen geven, oogje in het zeil voor iedereen.” Bekijk het filmpje van Jenneke.

Marieke

Marieke kreeg tijdens haar burnout te maken met depressies en psychoses. Marieke geeft aan dat het haar helpt om haar ervaringen te delen. “Toen ik voorzichtig opener werd, en zo de mensen uitkoos die ik wilde gaan vertrouwen, voorzichtig een beetje gaan polsen of het ook veilig was. Ik merkte dat ik daar zelf heel erg van opknapte. Daar werd ik sterker van. “ Bekijk het filmpje van Marieke.

Mariska

"Ik heb autisme en hooggevoeligheid. Op een bepaald moment dacht ik, het is niet alleen maar allemaal vervelend, zo'n diagnose.” Bekijk het filmpje van Mariska.

Ilse 

Dit is het verhaal van Ilse. Ilse werkt als muziektherapeut met mensen met dementie. “Waar andere dingen wegvallen of worden aangetast door de Alzheimer, is dat bij het muzikale brein niet.” Bekijk het filmpje van Ilse

Astrid

Astrid werkt voor Ixta Noa (Bijdragers aan positieve gezondheid). Astrid is als kind altijd al wat gevoelig geweest en ontwikkelde in haar pubertijd angsten. Ze heeft veel hobby’s die haar goed doen. Haar boodschap:  “Als je iemand kent in je omgeving die het een beetje moeilijk heeft, geef dan mee: je bent geen zeur, zoek hulp en ik ben er voor je.”
Bekijk het filmpje van Astrid.

Cursus: Eerste Hulp bij Onbegrip

Herkennen van en omgaan met (psychische) beperkingen

Met #oogvoorelkaar willen we mensen stimuleren om open te zijn over hun psychische klachten en op tijd hulp te zoeken, om te voorkomen dat die klachten erger worden. We willen het taboe rondom psychische klachten doorbreken.

Wilt u nou weten wat u kunt doen voor mensen in jouw omgeving die tegen dit soort klachten aanlopen? We bieden de komende 2 jaar gratis cursussen Eerste Hulp Bij Onbegrip aan. Deze cursussen worden gegeven door Pro Persona Preventie en MEE Gelderse Poort.

trainingen zijn gericht op het vergroten van begrip en het bieden van handelingsperspectief in de omgang met mensen met psychische problemen of een beperking. Zoals bijvoorbeeld: wat doe ik als mijn buurvrouw somber en angstig is en niet meer de deur uit durft? Of hoe breng ik iemand in veiligheid?

Trainingsaanbod

In de training Mental Health First Aid (MHFA) leert u om Eerste Hulp te verlenen bij psychische problemen en verward gedrag. Deze training is er ook voor jongeren: Youth MHFA.
De training LVB & Communicatie laat zien hoe u herkent dat iemand een licht verstandelijke beperking heeft en hoe je hiermee om kunt gaan.

In de training Ontwa(a)r Verward Gedrag leert u theorie en praktijk over autisme, niet-aangeboren hersenletsel en een licht verstandelijke beperking.

Moeilijk dingen makkelijk uitleggen maakt u bewust van taal en je taalgebruik en u leert aan te sluiten bij de persoon met wie u te maken heeft.

Bekijk hier het overzicht en de planning van de trainingen.