Dossier #oogvoorelkaar

In de mini-serie #oogvoorelkaar delen we portretten van mensen uit Nijmegen. Mensen met een bijzonder verhaal. Hun verhalen gaan over leven met een beperking, ziekte of mentale klachten. En ze gaan over hoe belangrijk de mensen om je heen zijn en hoe je ondanks je situatie tóch doorgaat.

Met #oogvoorelkaar willen we mensen stimuleren om open te zijn over hun psychische klachten en op tijd hulp te zoeken, om te voorkomen dat die klachten erger worden. Ook willen we het taboe rondom psychische klachten doorbreken.

Magazine #Oogvoorelkaar

In het magazine Oog voor elkaar delen we een serie portretten van mensen uit de regio met een bijzonder verhaal. Hun verhalen gaan over leven met ziekte en psychische klachten, maar ook over hoe belangrijk de mensen om hen heen zijn en hoe ze ondanks hun situatie tóch doorgaan. Met het magazine stimuleren we mensen om open te zijn over hun psychische klachten en creëren we bewustwording rondom dit thema. Bekijk het magazine.

Nieuwe serie portretten 2021

De komende weken in het voorjaar van 2021 plaatsen wij weer een nieuwe serie portretten. 

Lars

Lars is 26 jaar en geboren en getogen in Nijmegen. Hij heeft sinds zijn 13e jaar last van psychische problemen. Over deze problemen heeft hij een presentatie gemaakt en inmiddels geeft hij gastlessen op scholen. "In september ga ik de opleiding ervaringsdeskundigheid volgen om de afgelopen negatieve jaren om te zetten in positiviteit." Bekijk het filmpje van Lars.

Jacqueline

Dankzij de diagnose ‘bipolaire stoornis type II’ heeft Jacqueline (57) zichzelf onlangs beter leren kennen. “Nu ik weet dat ik ziek ben, geeft mij dat meer rust. Tegelijkertijd gebruik ik mijn creativiteit als uitlaatklep. Als kunstenares blijf ik op een creatieve zoektocht, waar ik andere mensen met een kwetsbaarheid graag in meeneem.”
Lees het hele verhaal van Jacqueline.

Renske

Renske is 26 jaar en heeft al sinds haar 13e verschillende psychische klachten. Op de lagere school begonnen al wat problemen te spelen. Zij geeft aan dat het belangrijk is om op tijd hulp te vragen. “Ik heb best lang met dingen rondgelopen en dat is best zonde. Belangrijk is naar dingen te zoeken die je wel kunt. Leren leven met wat je hebt.” Bekijk het filmpje van Renske 

Ilja 

Ilja kreeg toen ze 30 jaar was de diagnose bipolaire stoornis, maar met medicijnen kon zij jaren een stabiel leven leiden. “Door een schouderontsteking kreeg ik prednison. De pijn was weg, maar ik sloeg door naar de andere kant en kreeg een zware psychose. Dat heeft 2 jaar geduurd. Een ding wat mij enorm raakte was dat de achterbuurvrouw toen ik net thuis was mij een appje stuurde :  Ilja morgen gaan we samen koffiedrinken aan de Waaldijk. Ze is me gewoon op komen halen. Ik realiseer me nu hoe bizar belangrijk dat is geweest voor mij.”  Bekijk het filmpje van Ilja

Eelco

Na een goede carrière kwam Eelco door de bankencrisis in 2008 in een lastige periode met hoge schulden en veel stress. Ín die tijd werd hij ziek en kreeg hij de diagnose psychosegevoeligheid. In zijn verhaal geeft hij aan dat je mensen die psychotisch zijn en stemmen hoort serieus moet nemen. "Zij zien op dat moment een andere werkelijkheid. Er tegenin gaan heeft geen zin. Ga aan dezelfde kant van de tafel zitten en toon begrip en een luisterend oor.” Bekijk het filmpje van Eelco

Richard en Marion

Dit is het verhaal van het echtpaar Richard en Marion.  Hun leven is veranderd, doordat Richard een herseninfarct heeft gekregen. Maar samen hebben ze het toch nog heel goed. Richard probeert met zijn handicap om te gaan zo goed als het kan.  Zijn motto is geef nooit op, altijd doorgaan. “Het is niet altijd makkelijk”, vertelt Marion. “Maar we maken er elke dag iets van.” Bekijk het filmpje van Richard en Marion

Birgit

Birgit ziet er anders uit. Dat komt omdat zij spastisch is door zuurstofgebrek bij de geboorte. “Vaak als andere mensen mij zien, denken ze dat mijn leven zwaar is, maar ik heb het hartstikke goed.” Bekijk het filmpje van Birgit

Anneke

Anneke kreeg ooit het label persoonlijkheidsstoornis. Nu maakt zij het onderwerp bespreekbaar. “ Dat er gewoon even iemand met je meekijkt, dat heeft toen echt heel veel voor me betekend. Het was dat zetje dat me geholpen heeft om te zeggen: oké, ik ga het nog een keertje aanpakken.” Bekijk het filmpje van Anneke.

Moniek

Voor Moniek (47) brengt haar autisme en adhd naast beperkingen ook veel goeds. Ze is creatief, goed met taal en kan zich met veel enthousiasme helemaal vastbijten in een opdracht. ‘Daartegenover staat dat ik merk dat het soms lastig communiceren is tussen mij en andere mensen. Er is veel onbegrip over autisme. Daarom roep ik anderen op om niet af te haken als je iemand met autisme spreekt. Alleen door met elkaar in gesprek te blijven, kunnen we elkaar gaan begrijpen.’ Lees het hele verhaal van Moniek.

Marja

Al haar hele leven kampte Marja (65) met een bipolaire stoornis. Zware depressies en zeer vrolijke buien wisselden elkaar af. Het kostte haar twee huwelijken en zette ook de relatie met haar twee kinderen op het spel. Gelukkig gaat het nu beter. ‘Ik ben sinds kort oma, de band met mijn kinderen is beter geworden en ik put veel kracht uit het geloof. Ik sta weer volop in het leven.’ Lees het hele verhaal van Marja.

Rens

Rens (40) heeft epilepsie en autisme. Ook is hij een van de meest sociale mensen die je voor kunt stellen. "Ik móét mensen om mij heen hebben. Daarom doe ik veel vrijwilligerswerk en trek ik er met vrienden vaak op uit. Bijvoorbeeld om te wandelen of te reizen. Ook in coronatijd doe ik zoveel mogelijk dingen die wél mogen. Ik kan het iedereen aanraden." Lees het verhaal van Rens

Bianca

Bianca is coördinator Onderwijs en Inzet Eigen Ervaring bij het Zelfregiecentrum in Nijmegen. 
"Mijn blindheid is het eerste dat andere mensen zien. Maar wat ze niet weten is dat ik werk, zing in een koor, kook, een relatie en lieve vrienden en familie om mij heen heb. Ik ben veel meer dan alleen blind. Dát laat ik graag aan iedereen zien." Lees het verhaal van Bianca.