Informatie voor Oekraïense vluchtelingen

Op deze pagina vindt u informatie voor Oekraïense vluchtelingen. Waaronder veelgestelde vragen en informatie over inschrijven in Nijmegen.

Switch to English

Vragen en antwoorden

Ik heb geen plek om te wonen. Waar kan ik naartoe?

Vanaf 12 maart kunt u tijdelijk terecht in de Jan Massinkhal (sporthal) in Nijmegen voor noodopvang. 

Noodopvang Jan Massinkhal
Adres: Nieuwe Dukenburgseweg 5, 6534 AD Nijmegen

Bus: lijn 15 richting Wijchen-Zuid. Halte Jan Massinkhal. 
Met bus 15 (richting Wijchen-Zuid) kunt u vanaf Nijmegen Centraal station naar de opvanglocatie. Uitstappen bij halte Jan Massinkhal. Aan de overkant van de straat is de opvanglocatie. De busrit duurt ongeveer 20 minuten. 

U kunt tijdelijk vrij reizen met het openbaar vervoer naar uw opvangbestemming in Nederland. Laat uw paspoort of identiteitsbewijs zien op het station of in de bus. Zijn poortjes gesloten? Bezoek dan de servicedesk. 

Op de website van de Immigratie- en naturalisatiedienst (IND) vindt u meer informatie over naar Nederland komen als Oekraïner. 

Inschrijven in Nijmegen

Maak een afspraak om u in te schrijven bij de gemeente als u in Nijmegen blijft:

Inschrijven

Inschrijven

Ik heb een huisdier. Kan ik die meenemen naar de opvanglocatie?

Nee dat is helaas niet mogelijk. Gelukkig is daar hulp voor beschikbaar. Vraag het afspraak om u in te schrijven bij de locatie en kijk op de website Hulp voor dieren uit Oekraïne

Hoe lang mag ik in Nederland blijven? 

Omdat de situatie in Oekraïne ernstig is, is hier nu geen strikte termijn aan verbonden. Inwoners van Oekraïne kunnen Nederland inreizen met en zonder visum. Dat is in 2017 door de EU met Oekraïne in een associatieverdrag afgesproken. Landelijk is afgesproken dat inwoners van Oekraïne die langer dan 180 dagen hier blijven terwijl de situatie voortduurt, hier geen problemen door krijgen. Or read the information in English

Heb ik als vluchteling uit Oekraïne recht op financiële ondersteuning?

Ja. De gemeente werkt aan de uitvoering van de leefgeldregeling. Het duurt waarschijnlijk nog 4 weken voordat de gemeente de regeling kan gaan uitvoeren (30 maart 2022). Begin april kunt u contant een eenmalige uitkering krijgen of afhalen (onder voorwaarden). Meer informatie over het leefgeld vindt u op de pagina Leefgeld

Kan ik mezelf aanmelden om bij iemand thuis te verblijven? 

De organisatie Takecarebnb bemiddelt tussen Oekraïense vluchtelingen en gastgezinnen. Zowel gastgezinnen als Oekraïners kunnen zich melden. Het Rode Kruis, VluchtelingenWerk Nederland en het Leger des Heils gaan samen met Takecarebnb en NLvoorelkaar thuisopvang ondersteunen, mede op verzoek van het ministerie van Justitie en Veiligheid. 

Belangrijke informatie

RefugeeHelp is het online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen u in Nederland en iedereen die zich voor hen in wil zetten. In verschillende talen beschikbaar: NED/ENG/RUS/UKR.

Bekijk de informatie van Vluchtelingenwerk Nederland voor vluchtelingen over visa, aankomst, rechten en plichten. 

WhatsApp-hulplijn Oekraïens en Engels

Vragen in het Oekraïens en Engels? Bel dan naar de nationale WhatsApp Hulplijn van het Rode Kruis. Als vrijwilligers van het Rode Kruis niet kunnen helpen wordt u doorverwezen. Bel 0031 6 48 15 80 53.

Informatie die voor u misschien ook interessant is