Locaties

Op deze pagina vindt u vragen en antwoorden over opvanglocaties voor de opvang van personen die gevlucht zijn uit Oekraïne.

Waar zijn opvanglocaties in Nijmegen?

Op 4 maart vroeg het Rijk aan de 25 veiligheidsregio’s om elk 2.000 opvangplekken te regelen voor vluchtelingen uit Oekraïne, waarvan de helft op korte termijn. Nijmegen heeft daarna direct de Jan Massinkhal als aanmeldlocatie & crisisnoodopvang ingericht voor maximaal enkele honderden personen. Het is de bedoeling dat de tijdelijke bewoners vanaf hier zo snel mogelijk doorstromen naar een locatie in de regio of elders in Nijmegen. Ook zijn er twee cruiseschepen in de Waalhaven die op dit moment noodopvang bieden voor zo’n 270 personen. Deze schepen zijn enkele maanden beschikbaar. 

Binnenkort komt er ook noodopvang in:

  • Het voormalig belastingkantoor aan de Stieltjesstraat (160 plekken)
  • Het gebouw boven bioscoop VUE aan de Tweede Walstraat (80 plekken)
  • De Dänielskerk aan de Dänielsweg (100 plekken)
  • Het voormalig schippersinternaat achter CWZ (30 opvangplekken)

Hoe ziet de locatie eruit? 

Crisisnoodopvang Jan Massinkhal

De Jan Massinkhal is eerste aanmeldplek in de stad en is bedoeld voor kort verblijf. Sobere slaapplekken zijn er ingericht en voor voeding wordt gezorgd. Een goede wifiverbinding is aanwezig. Zo kunnen mensen in contact blijven met achtergebleven familie en vrienden. 

Achter de sporthal staan tijdelijk tenten waar een eetzaal is, en waar ook plek is voor sanitaire voorzieningen (toiletten, douches en wastafels) en wasmachines. Bewoners kunnen er persoonlijke verzorgingsproducten, kleding, schoenen of bijvoorbeeld kinderbenodigdheden uitkiezen (gedoneerd via Het Goed). 

Er is een informatiebord ingericht. Elke dag is er een team van vertalers en vrijwilligers die helpen bij de werkzaamheden. Als er meerdere kinderen aanwezig zijn, organiseren vrijwilligers kinderactiviteiten. 

Als er in de regio of in Nijmegen plek vrij komt waar bewoners van de Jan Massinkhal welkom zijn, verhuizen zij zo snel mogelijk naar die plek. Zo voorkomen we dat mensen langere tijd in de crisisnoodopvang moeten verblijven. Hierdoor wisselt het aantal bewoners van dag tot dag.

Noodopvang: schepen in de Waalhaven

De eerste plek voor noodopvang in Nijmegen zijn de tijdelijke cruiseschepen aan de Waalkade. Deze schepen hebben plek voor zo’n 270 mensen en kunnen een paar maanden ingezet worden. 

Omdat er kinderen op de boten verblijven, zijn er extra maatregelen genomen op de schepen op het gebied van veiligheid. Bewoners hebben geen eigen keuken, dus voor voeding wordt gezorgd. Het personeel dat normaal gesproken op de boten werkt, verzorgt de maaltijden. 

Om de boten zijn in opdracht van de brandweer tijdelijk hekken geplaatst. Ook is er stroom op de kade nodig. We begrijpen dat de hekken en generatoren voor overlast zouden kunnen zorgen. Zodra de boten weer vertrekken, verdwijnt ook wat nodig is op de kade. 

Nieuwe locaties voor noodopvang

De volgende locaties worden op dit moment aangepast voor noodopvang: 

  • Voormalig belastingkantoor (160)
  • Tweede Walstraat (80 plekken)
  • Daniëlskerk (100 plekken)
  • Voormalig schippersinternaat (30 plekken)

Hoe wordt de noodopvang ingericht? 

De noodopvang wordt sober ingericht met slaapplekken, tafels, kasten en stoelen. Een goede wifiverbinding is er op elke locatie. Zo kunnen mensen in contact blijven met achtergebleven familie en vrienden. 

Deze locaties voor noodopvang krijgen allemaal gezamenlijke kookfaciliteiten. Daarom verzorgt de gemeente ook eenvoudige huisraad, zoals servies, pannen en bestek. Deze spullen worden zoveel als mogelijk verstrekt door kringloopwinkel Het Goed.

De kosten voor het verbouwen en het inrichten van de panden worden vergoed door de Rijksoverheid. 

En voor andere nationaliteiten, is daarvoor genoeg plek?

Er is al plek voor personen die een asielaanvraag hebben ingediend in Nijmegen, in het AZC aan de Dommer van Poldersveldtweg in Nijmegen. Het COA regelt deze locatie, niet de gemeente. Landelijk is er grote behoefte aan meer opvangplekken voor personen die een asielaanvraag hebben ingediend. 

Komen er nog meer plekken voor opvang?

Er komen waarschijnlijk nog meer plekken voor opvang in Nijmegen. Waar precies weten we nog niet. 

Mag ik de locaties bezoeken? 

Nee, dat kan helaas niet. De bewoners willen we zoveel mogelijk privacy geven als nodig op en direct rondom de opvanglocatie. Natuurlijk staat het daarbuiten iedereen vrij om contact te leggen. We willen ook pers vragen om Ook pers vragen we gepaste afstand te bewaren tot de bewoners in of direct rondom de opvanglocatie. 

Komt er noodopvang in Heumensoord?

Met de noodopvang in Heumensoord namen we onze verantwoordelijkheid om toen het zéér urgent was op vraag van het COA een veilige plek te bieden aan 3.000 en vorig jaar 1.000 asielzoekers. De gemeente Nijmegen hoopt dat een dergelijke grote opvang in tenten voor langere duur voor álle mensen die hun land ontvluchten niet meer nodig is. 

We zoeken op dit moment samen met alle gemeenten in Nederland naar opvanglocaties. Omdat alle gemeenten dat doen, is zo’n grootschalige noodopvang als destijds nu niet aan de orde in Nijmegen. De huidige instroom van Oekraïners is op dit moment op te vangen.

In Nijmegen hebben we inmiddels al de eerste noodopvang gerealiseerd. Ook onderzoeken we locaties in onze stad waar een langer verblijf mogelijk zou kunnen zijn. We kunnen ons niet veroorloven om opvangmogelijkheden bij voorbaat uit te sluiten, gegeven het scenario dat vele tienduizenden vluchtelingen uit Oekraïne naar ons land kunnen komen.