Nieuws en veelgestelde vragen

Op deze pagina vindt u al het nieuws en veelgestelde vragen rond de situatie in Oekraïne. Staat uw vraag er niet tussen? Mail uw vraag dan naar oekraine@nijmegen.nl

Nieuws

Veelgestelde vragen

Wat fijn dat u wilt helpen. We vragen u daarbij rekening te houden met de volgende tips: 

 1. De Vrijwilligerscentrale Nijmegen heeft contact met de lokale en landelijke hulporganisaties en zorgt voor een goede match met vrijwilligers. Ze hebben ook verschillende vacatures
 2. Vluchtelingenwerk Nederland biedt betrouwbare informatie. En heeft verschillende functies voor vrijwilligers in Nijmegen
 3. Kijk of u zich online kunt aansluiten bij een burgerinitiatief. Via de Facebookpagina Nijmegen4Ukraine hebben al veel Nijmegenaren zich online verenigd. Zo zijn er veel nieuwe acties en inzamelacties in de stad
 4. Hulp voor dieren uit Oekraïne. Dieren zijn niet welkom in de meeste opvanglocaties. U kunt hulp bieden voor dieren uit Oekraïne. Denk aan dierenvoer, mandjes, vaccinaties of het opnemen van vluchtelingen mét dieren in uw huis
 5. Spreekt u Russisch of Oekraïens? Wij zijn op zoek naar mensen die kunnen helpen vertalen. Als u beschikbaar bent om op opvanglocaties of bij de Stadswinkel te vertalen, stuur dan een mail naar oekraine@nijmegen.nl
 6. Via Giro555 kunt u geld doneren

VluchtelingenWerk Nederland geeft informatie over vluchtelingen thuis opvangen. De organisatie Takecarebnb bemiddelt tussen Oekraïense vluchtelingen en gastgezinnen. Zowel gastgezinnen als Oekraïners kunnen zich melden. 

Uw gast moet zich inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP). Op de pagina 'Informatie voor Oekraïense vluchtelingen' leest u hoe uw gast(en) hiervoor een afspraak kunnen maken.

Neem altijd eerst contact op met uw woningcorporatie of particuliere verhuurder. Bespreek dan samen wat in uw woning kan en mag. Verschillende corporaties of verhuurders zullen hieraan meewerken waar het kan. Het kan zijn dat ze voorwaarden stellen, afhankelijk van de grootte van de woning, aard van het huurcontract en uw woonsituatie. 

Nee, als u vluchtelingen uit Oekraïne tijdelijke opvangt, heeft het geen invloed op uw uitkering. Dat komt omdat de kostendelersnorm dan niet geldt. Let op: laat dit aan uw klantmanager inkomen van de gemeente weten. Zo voorkomt u bijvoorbeeld dat onterecht wordt gedacht dat u samenwoont.

Hier is nu geen vaste termijn aan verbonden. Inwoners van Oekraïne kunnen Nederland inreizen met en zonder visum. Landelijk is afgesproken dat inwoners van Oekraïne die langer dan 180 dagen hier blijven hier geen problemen door krijgen.

Woont u in gemeente Nijmegen? Dan kunt u uw gasten wijzen op opvang door een gemeente. Vul hiervoor dit formulier in. De gemeente Nijmegen kijkt dan samen met uw gasten of er in Nijmegen zelf of in een andere gemeente in de regio plek is om naartoe te verhuizen.

Nee. Vluchtelingen uit Oekraïne krijgen elke maand leefgeld. Zij ontvangen als ze bij particulieren worden opgevangen, naast leefgeld een extra wooncomponent van € 215,- per volwassene en € 55,- per minderjarige per maand.

Over het verrekenen kunt u samen met de gast(en) afspraken maken. Het is verstandig om die afspraken voordat uw gasten bij u verblijven (op papier) vast te leggen. Zo hebben u uw gast(en) allebei dezelfde verwachting. Als de vluchteling uit Oekraïne betaald werk gaat doen, wordt het leefgeld stopgezet. Lees het nieuwsbericht van het Rijk voor meer informatie.  

Wat op dit moment bekend is, staat in de handreiking Particuliere Opvang Oekraïners (POO, 5 oktober 2022). Wilt u toch iemand spreken? Dan kunt u terecht bij de Nederlandstalige ‘Informatielijn Oekraïne’. De Informatielijn Oekraïne is bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 en 21.00 uur bereikbaar via telefoonnummer 070 - 44 55 888.

De volgende locaties worden gebruikt voor noodopvang:

 • Schepen in de Waalhaven (240 plekken)
 • Tweede Walstraat (80 plekken)
 • Daniëlskerk (100 plekken)
 • Het voormalig Schippersinternaat (30 plekken)
 • Tarweweg (300 plekken)

Er komen waarschijnlijk nog meer plekken voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne in Nijmegen. Waar precies weten we nog niet.

Nee, dat kan niet. We willen bewoners zoveel mogelijk privacy geven als nodig op de opvanglocatie. We willen ook pers vragen om gepaste afstand te houden tot de bewoners in of direct rondom de opvanglocatie. 

Er is al plek voor personen die een asielaanvraag hebben ingediend in Nijmegen: in het AZC aan de Dommer van Poldersveldtweg in Nijmegen en er is een nieuwe locatie aan de Stieltjesstraat in het voormalig belastingkantoor (twee verdiepingen). Het COA regelt deze opvang, niet de gemeente.

Vanaf de laatste weken van oktober tot in ieder geval eind 2022 vangt de gemeente Nijmegen 200 tot 250 asielzoekers op in een voormalige manege in Brakkenstein, op een terrein van de Radboud Universiteit. 

Heeft u een dringende vraag en kunt u het antwoord niet op deze website vinden? Stuur dan een e-mail naar oekraine@nijmegen.nl. We proberen uw vraag zo snel als lukt te beantwoorden.