Onderwijs Oekraïense vluchtelingen

Kinderen in Nederland hebben recht op onderwijs. Dat geldt dus ook voor de kinderen die gevlucht zijn uit Oekraïne én nu in Nederland verblijven. Het is een uitdaging om het onderwijs mogelijk te maken in de stad. Er is een lerarentekort en er wordt gezocht naar de juiste plekken om les te geven. Het onderwijs aan de kinderen zal binnenkort starten en bestaan uit een mix van educatie en welzijn. Bent u bevoegd leerkracht of docent met NT2-ervaring? En bent u tijdelijk zo’n 2 dagen per week beschikbaar? Meld u dan alstublieft aan als leerkracht.

Lees het nieuwsbericht van de rijksoverheid van 17 maart 2022 'Onderwijs aan Oekraïense vluchtelingenkinderen'.

Wat kunt u nu doen als u onderwijs zoekt voor uw kind? 

Inschrijven in Nijmegen (BRP)

Zorg ervoor dat u en uw kind ingeschreven zijn in de basisregistratie personen (BRP). Uw kind krijgt dan een persoonlijk burgerservicenummer (BSN). Dit BSN-nummer heeft de school nodig bij de aanmelding. Hoe u een afspraak maakt voor het inschrijven in de BRP, leest u op de pagina ‘voor vluchtelingen’ (or in English). 

Aanmelden bij de school zelf

Primair onderwijs (4 en 5 jaar)

De jongste kinderen van 4 en 5 jaar die in Nijmegen verblijven, kunt u aanmelden bij een basisschool in de buurt van uw opvanglocatie. Deze kinderen komen in groep 1 of 2 van de basisschool. Is er geen plek op de school? Neem dan contact op met info@schoolwijzernijmegen.nl. Schoolwijzer kan u vertellen waar wel plek is in de buurt.  

Primair onderwijs (6 tot 12 jaar)

De kinderen van 6 tot 12 jaar die in Nijmegen verblijven, kunt u aanmelden bij de school voor nieuwkomers De Bloemberg. Meld uw kind aan door een e-mail te sturen naar po.oekraine.nijmegen@conexus.nu. De Bloemberg gaat werken met satellietscholen: schoollocaties in de stad, in de buurt van de opvanglocatie van de kinderen. De Bloemberg maakt zelf bekend welk kind waar terecht kan.

Voortgezet onderwijs (12/13 tot 18 jaar)

Jongeren van 12/13 tot 18 jaar die in de regio Nijmegen (gemeenten Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen, Mook en Middelaar, Nijmegen en Wijchen) verblijven, kunt u aanmelden het Pontem College (de school voor nieuwkomers). Meld uw kind aan door een e-mail te sturen met alle gegevens naar e.melssen@pontem-college.nl. Het Pontem college gaat werken met satellietscholen: andere schoollocaties voor Voortgezet Onderwijs waar kinderen naar school gaan. Pontem maakt zelf bekend welke leerling waar terecht kan. 

Deze pagina wordt aangevuld zodra er meer informatie bekend is. Bijvoorbeeld over wat u kunt doen bij andere vormen van onderwijs (zoals mbo).