Onderwijs en kinderopvang

Kinderopvang

Kinderen van vluchtelingen uit Oekraïne kunnen gebruik maken van kinderopvang. Meer informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid. U kunt een kinderopvanglocatie zoeken in het landelijk register kinderopvang. Houd er rekening mee dat de meeste kinderopvanglocaties vol zijn en een wachtlijst hebben. 

Onderwijs

Kinderen in Nederland hebben recht op onderwijs. Óók kinderen die gevlucht zijn uit Oekraïne en nu in Nederland verblijven. Het is een uitdaging om het onderwijs mogelijk te maken in de stad. Er is een lerarentekort en er wordt gezocht naar de juiste plekken om les te geven. 

Wat kunt u nu doen als u onderwijs zoekt voor uw kind? 

1. Inschrijven in Nijmegen (BRP)

Zorg ervoor dat u en uw kind(eren) ingeschreven zijn in de basisregistratie personen (BRP). Uw kind krijgt dan een burgerservicenummer (BSN). Dit nummer heeft de school nodig bij de aanmelding.

2. Aanmelden bij de school

 • Primair onderwijs (4 en 5 jaar)

  Kinderen van 4 en 5 jaar die in Nijmegen verblijven, kunt u aanmelden bij een basisschool in de buurt van uw opvanglocatie. Deze kinderen komen in groep 1 of 2 van de basisschool. Is er geen plek op de school? Neem dan contact op met Schoolwijzer Nijmegen. Zij kan u vertellen waar wel plek is in de buurt.  

 • Primair onderwijs (6 tot en met 11 jaar)
  Kinderen van 6 tot en met 11 jaar die in Nijmegen verblijven, kunt u aanmelden bij de De Bloemberg. Dit is een school voor nieuwkomers. Stuur daarvoor een e-mail naar po.oekraine.nijmegen@conexus.nu. De locatie is basisschool De Boomgaard, Titaanstraat 100 in Nijmegen.

 • Voortgezet onderwijs (12 tot 18 jaar)
  Jongeren van 12 tot 18 jaar die in de regio Nijmegen (gemeenten Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen, Mook en Middelaar, Nijmegen en Wijchen) verblijven, kunt u aanmelden het Pontem College (de school voor nieuwkomers). Meld uw kind aan door het ingevulde aanmeldformulier (pdf, 884 KB) te mailen naar vo.oekraine@pontem-college.nl. Het Pontem College 2 is vanaf dit schooljaar op één locatie aan de Nijlpaardstraat 4 in Nijmegen.

Vervoer van en naar school

Kinderen gaan zo veel mogelijk zelfstandig naar school, het liefst lopend of fietsend en eventueel onder begeleiding van een ouder of volwassene. Als fietsen te ver is (bijvoorbeeld vanwege leeftijd), dan is het openbaar vervoer een mogelijkheid. De gemeente kan de kosten voor het OV abonnement vergoeden. De kosten voor het OV abonnement voor de ouder als begeleider worden eventueel ook vergoed.

Om in aanmerking te komen voor een vergoeding voor openbaar vervoer, stuurt u een e-mail naar leerlingenvervoer@nijmegen.nl. Zet de volgende informatie in de mail:

 • De naam van het kind of de kinderen
 • Het verblijfadres in Nijmegen
 • Geboortedatum van ieder kind
 • IBAN nummer van de ouder of verzorger en de volledige naam van de ouder van wie het bankrekeningnummer is

U krijgt binnen een aantal dagen reactie op uw verzoek. Als u het OV abonnement vergoed krijgt, moet het abonnement op een persoonlijke OV-chipkaart worden gezet.